Начало Новини Актуално Интер РАО купува Енел Марица Изток 3?

Интер РАО купува Енел Марица Изток 3?

Актуално
Стара Загора

Италианският производител на енергия Enel SpA има поне двама купувачи за българската си електроцентрала Енел Марица изток 3. Това стана ясно от думите на главния изпълнителен директор на компанията Фулвио Конти. Той отказа да съобщи повече подробности, освен че преговорите са в напреднала фаза и продължават.

Най-вероятно мажоритарният дял в централата ще бъде закупен от руската Интер РАО, твърдят италиански медии, съобщи econ.bg.
Enel цели да спечели поне 600 милиона евро от продажбата. В края на юли австрийската фирма EVN потвърди, че води преговори за получаването на мажоритарен дял в електроцентралата. Смята се, че към мажоритарния дял на Enel в Марица изток 3 проявяват интерес и британската International Power, AES Corp, компания от САЩ и CEZ AS.
Преди година италианското дружество увеличи мощността на централата до 908 от 840 мегавата и постави нови инсталации за десулфуризация.
Енел Марица Изток 3 е една от трите електроцентрали в източномаришкия комплекс, които използват лигнитни въглища от Мини Марица Изток за производствени нужди. Топлоелектрическата централа се намира в южната част на Централна България на 250 км от София. Enel притежава и седем въздушни турбини от 3 мегавата близо до брега на Черно море, припомня Modern Power Systems.

 

Още новини