Начало Новини Актуално Инспекторатът към община Стара Загора атакува съмнителни договори

Инспекторатът към община Стара Загора атакува съмнителни договори

Актуално

Звено Инспекторат към община Стара Загора внесе в Окръжна прокуратура материали за конкретни обекти, за които има съмнения за финансови нарушения, съобщи началникът на звеното Методи Марков. Констатациите са част от одитния доклад на независимия финансов експерт Симеон Нейчев, който обхваща дейността на администрацията на общината през периода 2004 - 2007 г., по времето на втория мандат на кмета д-р Евгений Желев.

Звено Инспекторат е създадено с решение на Общински съвет в Стара Загора през 2008 г. Методи Марков
Такива структури има приоритетно в общини, чийто кметове са издигнати и подкрепени от ПП ГЕРБ. С тяхното създаване се декларира политическа воля за прозрачност в работата на общинската администрация, коментира Методи Марков.
Основна функция на Инспектората е да подпомага пряко дейността на кмета. Служителите могат да проверяват работата на всички звена и отдели от общинска администрация, след възлагане на проверка от страна на градоначалника.
Работим в тесен синхрон с кмета проф. Светлин Танчев и имаме неговото пълно съдействие в интерес на работата, заяви още Методи Марков.
Направени са проверки на различни общински обекти и са констатирани нарушения. Част от материалите са предадени в прокуратурата. Сред тях е писмо, подписано от д-р Евгений Желев през 2007 г., с което се възлага на фирма Колизеум 2001 да се направи отводнителен канал в село Плоска могила за нуждите на стопаните. Общата стойност на поръчката е 32 000 лв.
Направихме проверка на място и установихме, че каналът е широк 2,8 м, а не 4,5 м, както е по заданието, каза началникът на Инспектората. Инвеститорският контрол в общината излиза с доклад, че по канала са извършени дейности за сумата от 22 000 лв., но е платена цялата предвидена сума от 32 000 лв.
Има още един странен факт - независимо от становището на инвеститорския контрол, се появява ново възлагателно писмо от общината до същата фирма за осъществяване на допълнителни дейности по канала. В същия ден се фактурира и сумата от близо 20 000 лв. Така общината е платила общо 52 000 лв., заяви методи Марков.

В Окръжна прокуратура - Стара Загора са внесени и материалите от одитния експертен доклад, касаещи договор за уличното осветление между общината и фирма Хит. Първият договор е на стойност 1,7 млн. лв., които са платени, но не става ясно за какви дейности са преведени 700 000 от тях.
В средата на 2007 г. се преподписва договор със същата фирма на стойност 9,6 млн. лв. Община Стара Загора поема ангажимент да изплати на дружеството до края на годината още 1 млн. лв., без да се посочва за какво конкретно ще бъдат дадени парите, обясни Методи Марков.

Инспекторатът на общината ще продължи работа по одитния доклад, както и по отделни жалби и сигнали от физически и юридически лица.

 

Още новини