Начало Новини Актуално Инспекторатът към МС ще проверява предходното управление на област Стара Загора

Инспекторатът към МС ще проверява предходното управление на област Стара Загора

Актуално

Резултатите от извършения одит за финансовото управление на бюджета на Областна администрация в предходните две години (до смяната на властта) е причината областният управител на Стара Загора да поиска от премиера Бойко Борисов Главният инспекторат към Министерския съвет да извърши пълна проверка за периода на управление на бившия областен управител - от 22.08.2001 г. до 19.08.2009 г.

"Има нарушения и въз основа на тези нарушения веднага поисках от премиера да изпрати Инспектората за пълна проверка", информира вчера по време на брифинг Йордан Николов. Той не съобщи пред медиите какви са нарушенията, тъй като по закон трябвало да се изчака 14-дневния срок за обжалване на одитния доклад и последващото одобрение от Управителния съвет на Сметната палата.
Одитът обхваща периода 01.01.2008 г. - септември 2009 г. и отчита само счетоводни и финансови нарушения, но не и действия за извършени закононарушения, заради които може да бъде сезирана прокуратурата. Това е и причината Николов да поиска проверка от Инспектората на МС.
Още с встъпването си в длъжност старозагорският губернатор беше категоричен, че ще иска пълна ревизия на предходното управление на Областна администрация. "Проверки трябва да бъдат правени на всички ръководители на държавни институции след приключване на мандата им", повтори вчера позицията си Николов. И даде за пример Ливърпул, където е бил по покана на тамошния кмет. В Ливърпул градоначалниците били с мандат от 1 година и в края на всяко управление се правела пълна ревизия, за да се знае какво наследство е оставено на новия управляващ.
Най-вероятно премиерът Бойко Борисов ще уважи искането на областния управител на Стара Загора, тъй като самият той при встъпването си в длъжност като кмет на София създаде звено Инспекторат към столичната община. И въз основа на извършените от Инспектората разкрия Вальо Топлото се озова на подсъдимата скамейка. И не само той.

Още новини