Начало Новини Актуално Инспектиращи от СИБРИГ дадоха висока оценка на Втора Тунджанска бригада

Инспектиращи от СИБРИГ дадоха висока оценка на Втора Тунджанска бригада

Актуално

Най-сериозната заплаха за доброто е най-доброто. Така казваме в нашата армия. Така полк. Йоанас Хаджидимос, началник-щаб на Бригада Югоизточна Европа (СИБРИГ/SEEBRIG), който беше водещ на инспектираща група в щаба на Втора Тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора, отговори на въпрос на вестник Старозагорски новини за нивото на подготовка на българските формирования в състава на Бригадата.

Заедно с колегите си инспектиращи от Македония, Турция, Италия и България, бе направен строеви преглед и показ на щатното въоръжение и техника. Началник-щабът на многонационалната бригада прояви засилен интерес към лекото стрелково оръжие и призна, че за пръв път държи в ръцете си подцевен гранатомет. По-късно гости и журналисти видяха занятие по тактическа подготовка на Гарнизонния учебен център - Люляк. В него участваха рейнджъри от завърналата се преди няколко дни от мисия в Афганистан пета рота. Войниците от поделението, което в момента оценяваме, могат да изпълнят всяка задача. В Бригадата участват представители на 7 държави от Югоизточна Европа и не случайно нашето мото е Един отбор - една мисия, каза в приветствието си полк. Хаджидимос. Плакет и мемориална монета от гръцкия представител получи майор Тихомир Димчев, командир на българската рота в Афганистан. Като знак на висока оценка на представянето, размяна на плакети направиха и началникът на щаба на Бригада Югоизточна Европа полк. Хаджидимос и бригаден генерал Петър Петров - командир на Втора Тунджанска лека пехотна бригада.

Бригада Югоизточна Европа е създадена по инициатива на НАТО. В нея влизат предимно балкански държави, като само Македония е ненатовска. Целта е приобщаването им към пакта и организирането на съвместни действия. България участва с базираното в Стара Загора поделение с командир майор Тихомир Димчев и придадени към него инженерни части.

Още новини