Начало Новини Актуално Иновативна технология ще разкрие тайните на аратефакти и произведения на изкуството (видео)

Иновативна технология ще разкрие тайните на аратефакти и произведения на изкуството (видео)

Актуално

Белгийски експерт ще направи 3D заснемане на артефакти на Музея в Стара ЗагораВ Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе работна среща, на която бяха представени резултатите от работата по проект INSIDDE. Музеят е част от международен консорциум, заедно с организации, институции и университети от Италия, Белгия, Испания и Холандия.

В рамките на проекта, който е финансиран по Седма рамкова програма на Европейския съюз, антични съдове от фонда на старозагорския музей ще бъдат изследвани с иновативната терахерцова технология в Испания.

Благодарение на нея ще имаме възможност следващата година да разберем какво се крие във вътрешността на тези запечатани съдове. В ход е и изследването на картината на Александър Екзарх, която беше използвана за пилотното приложение за смартфон, каза директорът на Регионален исторически музей Ангел Динев.

Направихме заснемане на картината в ултравиолетови и инфрачервени лъчи и във видимия спектър. Осъществихме и заснемане с рентген, за да се види скритото изображение от по-долен живописен пласт, съобщи Ренета Караманова, реставратор в Музей и член на проектния екип. Тя добави, че част от идеята на проекта е да се разработи специален скенер, който ще разкрие детайли и скрити характеристики на произведения на изкуството.

Разработването на проектното предложение и включването на Музея в Стара Загора в международния консорциум по проекта INSIDDE се дължи на изключително ползотворното ни сътрудничество и помощ от страна на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, подчерта Ангел Динев. Мирчо Христов от Палатата е финансов мениджър на българския екип в консорциума по проекта.

Обединеният ресурс на Палатата и Регионален исторически музей поставя на високо равнище опазването и представянето на културното наследство на Стара Загора, каза още Ангел Динев.

По време на престоя си в Стара Загора, Яник Франкен - представител на 3DDynamics (Белгия) направи 3D заснемане на определените артефакти. Получените изображения ще бъдат качени в европейската онлайн мрежа Europeana и използвани в смартфон приложението с добавена реалност, което в момента е в процес на разработване.

Използването на приложение, базирано на метода добавена реалност ще доведе до по–атрактивно презентиране на произведенията на изкуството пред посетителите в музеите, съобщи Живко Симитев от Регионален исторически музей - Стара Загора

Този изследователски проект е бил одобрен от Европейския съюз в рамките на Седмата рамкова програма за подкрепа на научните изследвания. Това е основният инструмент на ЕС за финансиране на изследователски проекти през периода 2007 - 2013 г. с общ бюджет от повече от 50 000 млн. евро. INSIDDE разчита на общ бюджет от 3,640 милиона евро, от които почти 2.9 са принос на ЕС. Този забележителен интердисциплинарен проект ще бъде разработен за три години и координиран от Treelogic със съдействието на други 7 участници от пет европейски страни.

Старозагорският музей е ключов партньор в консорциум заедно с:

  • Treelogic (Испания) - Координатор
  • University of Oviedo (Испания) – Технически отговорник
  • ITMA Materials Technology (Испания)
  • Delft University of Technology (Холандия)
  • Centro Regional de Bellas Artes de Oviedo (MBBAA) (Испания)
  • Istituto Nazionale di Ottica, Consiglio Nazionale delle Ricerche (Италия)
  • Regional Museum of History – Stara Zagora (България)  
  • 3DDynamics (Белгия).

INSIDDE разчита на комисия от експерти:

  • Д-р Шринивас Шридхар, Директор на Electronic Materials Research Institute (eMRI) в Североизточния университет (Бостън, САЩ).
  • Д-р Роса M. Менендес Лопес и д-р Патрисия Алварес Родригес, и двете от Instituto Nacional del Carbón (INCAR-CSIC).

В Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе работна среща, на която бяха представени резултатите от работата по проект INSIDDE

В Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе работна среща, на която бяха представени резултатите от работата по проект INSIDDE

В Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе работна среща, на която бяха представени резултатите от работата по проект INSIDDE

В Регионален исторически музей - Стара Загора се проведе работна среща, на която бяха представени резултатите от работата по проект INSIDDE

 

Още новини