Начало Новини Актуално Иннер Уил клуб зарадва деца и възрастни хора от Стара Загора

Иннер Уил клуб зарадва деца и възрастни хора от Стара Загора

Актуално

1400лв. дари старозагорският Иннер Уил клуб в навечерието на Коледа на Дневния център за деца с увреждания и на хора, обхванати от Домашния социален патронаж в община Стара Загора. Дневният център е единственият в България, който отговаря на европейските изисквания за този тип социални заведения.

Отваря врати на празника на града 5 октомври преди 11 години. Посещава се ежедневно от 80 деца и младежи на възраст от 3 до 25 години с различни увреждания. За тях се грижи екип от професионални психолози, кинезитерапевти, физиотерапевти, педагози. Предлага се и почасова услуга. Социалното заведение дава възможност на родителите на деца с увреждания от общината да работят и да изпълняват ежедневните си задължения, поверявайки спокойно грижите за децата им на квалифицирания персонал. Благодарение на нашата помощ малки възпитаници на центъра по-късно са били премествани в масови детски градини и училища.

При нас идват и деца от приемни семейства, от социални домове, обясни Мирия Милушева, директор на Дневния център и на Домашния социален патронаж, пише вестник Национална бизнес поща. Нейните дългогодишни наблюдения показват, че в последните години у нас се увеличава значително броят на заболелите от ранен детски аутизъм, а изграждането на центрове като този в Стара Загора е в помощ както на страдащите деца, така и на техните близки, каза г-жа Милушева.
С част от дарените от Иннер Уил клуб средства бе дооборудвана залата за психомоторно развитие, в която децата с увреждания ще усъвършенстват своята двигателна активност.

С останалата част от средствата дамите от клуба окомплектоваха 65 кошници с храна за крайно нуждаещи се и болни възрастни хора от общината. В кошниците, които бяха разнесени по домовете на хората от младежи от Интеракт клуб (младежката организация на Ротари в Стара Загора), дамите сложиха по 7 постни ястия, задължителни за всяка Бъдни вечер, и поздравителен адрес към социално слабите ни съграждани.

Още новини