Начало Новини Актуално Инж. Веселин Драгов, собственик на Строител ВД: За силните в бизнеса кризата носи предимства

Инж. Веселин Драгов, собственик на Строител ВД: За силните в бизнеса кризата носи предимства

Актуално
Веселин Драгов

Старозагорската строителна компания Строител ВД е сред фирмите в България, които успяват да постигнат най-високите си резултати именно във време на икономическа криза. През трите години на криза, нашата фирма не остана без работа, увеличихме няколко пъти приходите си, персонала, техниката, с която разполагаме, завоювахме нови пазари, казва собственикът на компанията инж. Веселин Драгов.

Убеден съм, че трудностите, които носи тежката икономическа обсатновка у нас и в чужбина, се явяват предимство за силните фирми, допълва той.

Цифрите действително показват, че най-високите резултати на компания „Драгови груп”, в която влизат фирма Строител ВД и фирмата за монтаж на метални конструкции Метал 2002, са през 2008 г. Тогава компанията увеличава пет пъти приходите и печалбата си в сравнение с предходната година. Следващата 2009 г. носи не по-малко добри резултати с впечатляващите 170 % ръст на приходите и печалбата. Високото качество на работа на Строител ВД, кратките срокове на изпълнение на поръчките, безкомпромисното оборудване с най-съвременни машини и разумните цени са причината фирмата да запази и дори да увеличи клиентите си. Сред големите й клиенти е полската компания Globe Trade Centre - GTC България, която инвестира в молове във Варна, Стара Загора и Бургас, казва инж.Драгов. Фирмата му е ангажирана с работа и по трите мола, обединени под името Galeria. Не случайно Строител ВД   има сключени 12 договора с GTC. Истински шедьовър на строителното изкуство е новопостроения мол Galeria в Стара Загора. Клиенти на Строител ВД са и утвърдени на българския пазар компании като месопреработвателното предприятие КЕН, руският завод за сейфове в Казанлък Промет сейф, търговската компания за автомобилни гуми Медина Мед и много други.
Натрупала сериозен опит и успехи в България, фирма Строител ВД се готви да поеме отговорни обекти зад граница. Вече водим преговори и сме готови да започнем работа в страните от Балканския полуостров - Сърбия, Черна гора, Босна, Македония, казва инж.Драгов.

Инвестции

През 2010 г. фирмата се развива успешно във всички аспекти - разширяване и подобряване на материалната база, увеличаване на механизацията, професионално усъвършенстване на производствения персонал. Закупени са 3 нови автокрана, като единият е 200-тонен с марката Либхер. Инвестициите в нова техника надхвърлят 2 млн.лв евро. Утроихме производството на бетоновия си център и сега произвеждаме 150 кубика бетон на час, казва инж. Драгов. Пред пуск е и нова производствена база за метални конструкции, чиято продукция ще отива при най-сериозните клиенти на компания „Драгови груп”, които имат високи изисквания към качеството на производството. Новата база е изградена на площ от 1200 кв.м. Тя ще бъде оборудвана с напълно нови машини - компютъризирани системи за разкрояване и заваряне на  метални конструкции, последна дума на техниката. От новата база ще излизат металните конструкции, необходими за изграждане на покривната конструкция на мол Galeria в Бургас. Новата база на фирмата ще увеличи и броя на наетите в компанията 1000 работници. Собственикът на Строител ВД предвижда през 2011 г. разширяване на производствените единици и разширяване на инженеринговите кадри - технически отдел, снабдяване, проектиране.

Успехът

За деветмесичието на 2010 г. фирма Строител ВД е стигнала производствените резултати за цялата 2009 г. Фирмата очаква по-голяма печалба от миналогодишната. Тя стои в челната петица на строителните фирми в България по приходи, но като качество на изпълнението се бори за челното първо място. Предимство е работата на Строител ВД със собствен ресурс, което дава възможност да изпълнява сама цялата дейност и да не наема подизпълнители. След  качественото изпълнение на мол Галерия компанията влиза в полезрението на големите инвеститори и получава покана за почти всички големи търгове в страната. Строител ВД е с много широк спектър на дейност и по тази причина устояхме по време на кризата, убеден е инж.Драгов. Ние работим в цялата гама на строителните процеси, като се започне от проектиране, инженеринг, изкопна техника, валиране, производство на бетон, производство на алуминиева дограма, ел. инсталации, ВиК, допълва той. Заедно с големите търговски сгради, фирмата изгражда и успешно продава жилищни сгради. Тя е издала успешно 2 жилищни сгради в София, както и много жилищни сгради в Стара Загора. Плановете на инж.Драгов са да изгради през 2011 г. нови поризводствени мощности, които да донесат още по-голяма ефектвиност на дейността на фирмата му. Засега компанията се въздържа от работа по общински и държавни поръчки, тъй като във време на криза държавата има затруднения при разплащането с бизнеса. На по-късен етап компания Драгови груп планира да навлезе и в пътното строителство.

Гепард, Бизнесът 2010, Регион Юг, издание на вестник Пари, Сашка Панайотова


Веселин Драгов пред мол Галерия - Стара Загора

Още новини