Начало Новини Актуално Инж. Тотьо Кушкиев: Винаги мислиш за работата

Инж. Тотьо Кушкиев: Винаги мислиш за работата

Актуално

Професията на енергетика не е лесна. Искаш, не искаш, мислиш за работата винаги, когато не спиш, казва Тотьо Кушкиев, главен инженер в Брикел. Неговият професионален път е свързан още от началото с предприятието.
През 1974 г. завърших специалността Топлофикация във ВМИ - София и пристигнах тук по разпределение, спомня си дългогодишният специалист.

Той е казанлъчанин, намеренията му били да се върне в родния град и да работи в оръжейницата Арсенал. Тогава обаче свободни места нямало.

В университета се запознал със съпругата си, която била от Стара Загора и завършила същата специалност. Решили да заживеят в града на липите и да работят в тогавашната ТЕЦ Първа комсомолска.
Не му тежи ежедневното пътуване до Гълъбово.

И в Стара Загора да си, понякога, за да стигнеш до работното място, ти трябва също толкова пътуване, обяснява инж. Кушкиев. Пък и за толкова години свикнал с друсането на автобуса, даже на някои от колегите му не им пречело и да си подремват.

Едно време на никого не му се идваше в комплекса Марица-изток, рядко хората изкарваха тук цялото си разпределение, разказва енергетикът. Тогава Стара Загора е процъфтяващ град, има големи предприятия като ДЗУ, Агробиохим, Берое и т. н., в които работят десетки хиляди. Естествено е всеки млад специалист да търси реализация в големия град.

Най-страшният му спомен е още в началото на работата му. На 20-ия ден от идването му в предприятието става голямата авария, която отне живота на четирима пожарникари. В късния следобед на 5 октомври 1974 г., малко след 17 часа, избухва пожар в 34-ти бункер, а малко по-късно се взривява въглищен прах и в 19-и бункер.
Беше голяма трагедия, слава Богу, че беше събота и не е имало много работници. Но възстановителните работи продължиха много дълго, спомня си инж. Кушкиев.

С малко прекъсване той е в предприятието повече от 30 години. Започнал е от цех Турбинен, за да стигне до главен инженер. Работил е с десет директори, но няма лоши спомени от никого.
Децата му не са поели неговия път, но това не го тревожи. Синът му работи в САЩ, а дъщерята предпочела да остане в България.

Информация: вестник Новината

Още новини