Начало Новини Актуално Инж. Стоян Зайков, координатор на ПП ЛИДЕР за Старозагорска област: Отваряме партията за граждански инициативи

Инж. Стоян Зайков, координатор на ПП ЛИДЕР за Старозагорска област: Отваряме партията за граждански инициативи

Актуално

Стара Загора

Инж. Стоян Зайков е роден на 7 март 1955 г. в с. Голям манастир, Ямболско. Завършил е Електротехникума в Стара Загора и ВМЕИ в София. Оттам има диплома за електроинженер. Кариерата му стартира в Агробиохим. По-късно е шеф на Топлофикация - Сливен и генерален директор на сръбския завод Вулкан за производство на каучукови изделия в Ниш.

Зам. главен инженер на Брикел.
Обича да чете историческа литература, а особена слабост му е математиката, като непрекъснато поддържа форма с решаване на задачи. Семеен е, съпругата му също е инженер. Имат една дъщеря. Кредото, което мисли, че липсва на много днешни политици, е мярка и почтеност във всичко.

- Г-н Зайков, видяхме Ви сред официалните лица на организираната неотдавна първа инициатива на Граждански клуб ЛИПА. Кажете за какво става дума, случайна ли бе появата Ви там?

- Не, не беше случайна. Аз мисля, че има поне три причини да се създаде гражданско сдружение, каквото е новосъздаденият клуб ЛИПА. Първата е, че през годините на прехода от тоталитаризъм към демокрация понятието партия девалвира до такава степен, че хората твърде често го свързват с корупция и облагодетелстване на определен кръг и лица. Определено мога да твърдя, че в ръководството на ПП ЛИДЕР - като започнем от председателя г-н Кънчо Филипов, та до всички областни координатори, нито за един не може да се каже, че е участвал в някаква корупционна сделка, или да е облагодетелстван от това, че е в ръководството на партията. Нашата цел, като партия, винаги е била с каквото можем да помагаме на общините, да се развива малкият и средният бизнес, за да се създават повече работни места и да расте благополучието на хората. В условията на криза смятам, че това е отговорно поведение на всяка политическа партия. Освен това, наша основна цел от създаването ни досега е била да се преборим да се премахне посредникът между хората и управляващите структури на страната. Защото в една сделка винаги посредникът най-малкото намалява печалбата.

Другата причина за създаване на новото гражданско сдружение е, че все повече хора, макар и чистосърдечно да изповядват либералната идея, която е в основата на ЛИДЕР и, според мен, има бъдеще, не искат да се обвързват с определена политическа партия. Точно заради това искаме да разтворим ветрилото и по този начин да дадем възможност на повече хора с либерални възгледи да проявят гражданска активност и да намерят изяви в полезни за общността инициативи. Така ще се създадат условия и за утвърждаването на либералната идея в обществото. Не е тайна, че бихме желали за следващите избори тази идея да получи по-широка подкрепа и хора, които я изповядват, да участват по-активно в управлението на общините.

И още една причина искам да изтъкна. За разлика от други години направихме много сериозен анализ - секция по секция, за участието ни в последните местни избори. Какво показват резултатите? На пух и прах беше разбита тезата, че ЛИДЕР е една корпоративна партия. Нашият анализ показа, че за партията са гласували едва 40-50% от работниците и служителите от предприятия и фирми от структури, които се свързват с партията. Това показва две неща. Първо - че ние не сме успели да убедим работещите там да ни припознаят като партия, която е близка до техните идеи и би отстоявала техните интереси. И второ - че сме разширили своето влияние сред по-широк кръг от граждани, които възприемат идеологията на ЛИДЕР като близка до техните разбирания. Местните избори отново потвърдиха наблюденията ни от последните години – че никоя партия не може да разчита на корпоративен вот, защото хората не гласуват под команда. И вторият красноречив извод от анализа на вота по секциите е, че, когато кандидатите за общински съветници са знаещи, авторитетни и можещи хора, избирателят не се интересува от коя партия са издигнати, а са убедени в техните качества и затова пускат бюлетината за тях. Това е истината и мога да я защитя с фактите от последното гласуване.

- Вероятно това ще направите на предстоящия конгрес на ЛИДЕР. Вие като ръководство обаче удовлетворени ли сте от получените резултати?

- Ако имаме предвид резултатите като цяло за областта, може да се каже, че те ни удовлетворяват. Сега имаме 16 общински съветници, избрани с нашата листа - с един представител повече от предходните. Но ако искаме да бъдем обективни, тази информация не бива да ни успокоява и да създава някакви илюзии. В Стара Загора, например, имаме отстъпление - в предходния мандат имахме трима съветници, сега са двама. За нашите избраници в последния вот са гласували 2.61% от гласоподавателите. В Казанлък запазихме статуквото от миналите избори. В Гълъбово имаме същия брой съветници, но аз лично не съм удовлетворен от резултата. В тази община имаме едва 838 подадени бюлетини за партия ЛИДЕР, а социалните ни ангажименти към населението са твърде големи.
Изключително добро е участието ни в Чирпан, където участвахме в коалиция. Обаче от всички шестима съветници четиримата са от партия ЛИДЕР. Бих казал, че успешно се представихме в Раднево с трима наши представители в Общинския съвет. Имаме успех в Гурково, но направихме отстъпление в Мъглиж, за което вина носи и общинското, и областното ръководство. Сега предстои да учредим организации в общините Павел баня и Братя Даскалови.

- Смятате ли, че партиите могат да работят заедно, независимо от политическите си различия, за общи приоритети в общинските съвети?

- Могат, стига да надраснат до голяма степен политическия егоизъм и вътрешнополитическите боричкания. Гледах наскоро по телевизора едно предаване за Гърция, в което представители на няколко партии казаха, че в момента, в който приключат изборите, за нас партиите престават да съществуват. Значи се работи за Стара Загора и никакви партийни приоритети не бива да водят избраните да служат на обществото хора. Ако някой си мисли, че е избран от някоя партия - било БСП, ГЕРБ и т. н., ще работи само за своята партия, той обикновено на следващите избори ще претърпи пълно фиаско. Гласоподавателите въобще не се интересуват толкова много кой от коя партия е, а искат по улиците да няма дупки, да бъдат асфалтирани, да не стъпват в преспите, да е чисто...
Затова ние в Казанлък, например, три партии - ЛИДЕР, ДПС и РЗС, са в коалиция.   
В Стара Загора имаме двама съветници и се водят разговори с други партии да се образува група Либерали.

- В този смисъл ще бъдете ли коректив на управлението?

- Ще се върна към предходния мандат, в който имахме трима общински съветници - Валентин Вълков, Олег Стоилов и Николай Шопов. В последните 2-2.5 години те бяха с едни от най-позитивните, балансирани и разумни предложения за работата на Общинския съвет. Тяхната обща политика бе да се помага на Стара Загора. Освен това, те не получаваха полагащите им се за работата в ОбС възнаграждения. Може би малко хора знаят, но парите, които получаваха като общински съветници, се даряваха с благотворителни цели. Например възнаграждението на Валентин Вълков се привеждаше на сметката на дома за деца в село Петрово.   

- И в този Общински съвет ли ще е така?

- Да, ще бъде така.

- А как ще се развива клуб ЛИПА, ще имате ли нови инициативи?

- Както вече казах в началото, целта на новото сдружение е да инициира и подкрепя общественозначими граждански инициативи. Това, което видяхме по време на първата проява – изявата на младите спортни таланти на Стара Загора, която бе организирана на олимпийския принцип, ни даде основание, да смятаме, че сме на прав път. Няма нищо по-хубаво да видиш блесналите детски очи. Затова следващата ни инициатива е свързана пак с децата. С подкрепата на клуба искаме да разширим и оборудваме детската площадка на Старозагорските минерални бани.

- Кой участва още в това сдружение?

- Освен ПП ЛИДЕР, основно членове и съмишленици на идеята да се създаде клуб ЛИПА са бизнесмени, изявени спортисти, интелектуалци. Всеки участва в лично качество. Бих споменал олимпийския шампион Кирил Кунев, известния спортен общественик Биньо Чифудов, изп. директор на ТПП Олег Стоилов. Клубът е отворен за всеки, който споделя либералните идеи и иска да работи в полза на обществото. Който иска да работи за Стара Загора, да заповяда.

- Не смятате ли, че по този начин ще се обезличи ролята на партията?

- Не, не смятам. В момента им дефицит на доверие към политическите партии. Дори управляващата партия, която дойде на власт с обещанието за прозрачност, сега виждате как излязоха наяве бонусите, които са се раздавали в различни министерства. Не може на фона на бедността на народа да вземаш по 70 хиляди допълнително...
Затова мисля, че гражданското общество, активността на отделната личност могат да върнат загубеното доверие на хората.

Интервю: вестник Новината

Още новини