Начало Новини Актуално Инж. Румен Райков, управител на ВиК - Стара Загора: Овладяхме голяма авария, но не оставихме града без вода

Инж. Румен Райков, управител на ВиК - Стара Загора: Овладяхме голяма авария, но не оставихме града без вода

Актуално

Най-голямата довеждаща тръба към Стара Загора се сряза като с нож от големия студ, на 52 км от тук, близо до Казанлък. Това стана при изключително лошата комбинация от страшно много дъжд, много ниски температури, сняг и вятър, аз не помня толкова тежка обстановка.

Така останахме със 130 литра в секунда вода по-малко. В такива условия - силен вятър и обилно течаща вода, се работи много трудно. Но се справихме, не допуснахме сериозни проблеми. Само по най-високите етажи може би са усетили, че пада налягането и за малко са останали без вода, коментира управителят на ВиК - Стара Загора, инж. Румен Райков.

Вятърът е причина за къси съединения, в резултат на което се изключват ел.изводи и цели групи помпени станции остават без ток, а това пък оставя без вода селищата, добави той. Екипите на ВиК не могат да работят, докато не се възстанови електрозахранването.  
Вчера около обяд без вода бяха четири села на обслужваната от дружеството територия. Те се намират в община Братя Даскалови - Партизанин, Оризово, Черна гора и Опълченец, а причината е авария в електрозахранването, от което е изключена една помпена станция. Водоподаването в селата от община Гълъбово е възстановено. Без захранване е една помпена станция в село Любенова махала, което затруднява снабдяването с вода на село Трояново и един от рудниците.

От ВиК вчера изпратиха камиони с минерална вода в селата Сърнево, Пшеничево и Обручище. Сърнево и Пшеничево са с плитък дренажен извор и при силните дъждове водата се замърсява, а за да унищожим заразата, ние я прехлорирахме. Тя е годна за битови нужди, но не е за пиене и готвене, затова изпратихме минерална вода. В Обручище водата е чиста, но заради усложнената обща обстановка изпратихме и там, поясни инж. Райков.
Помагаме с каквото можем, предоставяме техника, закарахме химически тоалетни в района на летището, поддържаме непрекъсната връзка и с областния управител Недялко Недялков, и със зам.-кмета Йордан Николов, добави той.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини