Начало Новини Актуално Инж. Кремен Георгиев: България може да осъществи енергийната си трансформация без закриване на мощности

Инж. Кремен Георгиев: България може да осъществи енергийната си трансформация без закриване на мощности

Актуално

Въглищата са наш български ресурс, от който не можем и на трябва да се лишаваме, докато сме в толкова тежка икономическа криза. Те са свързани с енергийната ни независимост, категоричен е председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев.

Използването на въглищата за производството на енергия отново е на дневен ред в европейските страни. Причината за това се крие във факта, че благодарение на твърдите изкопаеми горива, държавите успяват да се справят с енергийната криза. Това коментира инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, в публикация на epicenter.bg.

Той даде за пример Германия, което е най-голямата европейска икономика. Инж. Георгиев цитира данни Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), според които около 1/3 от електрическата енергия, с която е захранвана електропреносната мрежа на Германия през юли, август и септември, е била генерирана от въглищни електроцентрали в сравнение с около 30% процента през същия период на 2021 г.

Председателят на Асоциацията заяви, че военният конфликт в Украйна и ограничаването на доставките на руски природен газ са основната причина, поне към този момент, въглищата да продължат да бъдат съществена част от енергийния микс на европейските страни, въпреки зелената политика на Европа. Инж. Георгиев подчерта, че в сложната геополитическа обстановка на първо място трябва да се поставя националният интерес и гарантирането на енергийната стабилност и независимост.

Въглищата са наш български ресурс, от който не можем и на трябва да се лишаваме, докато сме в толкова тежка икономическа криза. Те са свързани с енергийната ни независимост, категоричен беше инж. Георгиев.

Експертът подчерта, че ТЕЦ-овете, работещи с твърди изкопаеми горива, поддържат стабилитета на електроенергийната мрежа в страната.

Енергийната криза в Европа може да продължи няколко години. През това време е недопустимо да се предприемат действия за затваряне на базови мощности, осигуряващи стабилността на електроенергийната система, подчерта инж. Георгиев по повод поетите ангажименти за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. спрямо 2019 г.
Председателят на Асоциацията посочи, че предоговарянето на Плана в частта Енергетика е единствената възможност да не пострада конкурентоспособността на българската икономика и след три години да се намираме в още по-голяма енергийна и икономическа криза.

След около месец се очаква да стартират разговорите на правителството с ЕК. Надявам се да успеем да отстоим националния си интерес, посочи инж. Георгиев.

По думите му предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде сложен и продължителен процес, но в противен случай България от един от големите износители на електроенергия ще се превърне във вносител на скъп ток и стотиците заети в енергийния сектор ще загубят работните си места. Той подчерта, че това ще предизвика и огромна социална криза.

Председателят на АТДБ заяви, че България като страна, член на ЕС трябва да изпълни амбициозните цели на Европейския зелен пакт, но преходът трябва да бъде плавен и справедлив. Инж. Георгиев посочи, че всяка една топлоцентрала инвестира огромен финансов ресурс, въпреки икономическата криза, за производство на чиста енергия. Според него не е необходимо да се затварят работещи базови мощности, а напротив да се работи за тяхната трансформация и модернизация. Инж. Георгиев даде за пример предприятия като ТЕЦ Бобов дол и топлофикациите в Перник и Русе, където се работи активно за производство на чиста енергия и подобряване въздействието върху околната среда.

Председателят на Асоциацията напомни, че само преди дни започна строителството на фотоволтаичен парк - ФЕЦ Бобов Дол.

До няколко месеца се очаква в централите в Перник и Русе да бъдат включени в експлоатация газови мощности, с което ще се намали делът на използвани въглища. Зелените проекти на двете топлофикации са огромна стъпка в осигуряване на чиста енергия за потребителите и намаляване отделянето на въглеродни емисии, заяви инж. Георгиев.
По думите му с тези инвестиции се доказва с действия, че едно дружество може да продължи на функционира и да се запазят работните места.

Още новини