Начало Новини Актуално Инж. Иван Колев, депутат от ГЕРБ: Добре е държавните енергийни фирми да станат публични

Инж. Иван Колев, депутат от ГЕРБ: Добре е държавните енергийни фирми да станат публични

Актуално

Ако акции на държавните компании от сферата на енергетиката бъдат предложени за продажба чрез Българската фондова борса, върху дейността им ще има по-голям контрол. Фирмите от сегашния Българския енергиен холдинг могат да станат публични дружества и това ще пресече практиката от последните години чрез тях да се извършват големи злоупотреби, сича депутатът от ГЕРБ Иван Колев, избран от Стара Загора.

- Господин Колев, вие бяхте в съвета на директорите на едно от най-големите предприятия, свързани с енергетиката - Енергоремонт - Гълъбово. Как финансовата криза се отрази на фирмите от енергетиката?

- Енергетиката е изключително инертен отрасъл. При нея ръстът и спадът стават много бавно във времето. Освен това проектите в енергетиката се планират с десетки години напред, така че един голям енергиен проект няма как да бъде затворен или стопиран за известно време по простата причина, че финансирането му се осигурява още преди той да е стартирал. В този смисъл финансовата криза почти не се е отразила на действащите проекти в енергетиката. Възможно е да има забавяне само на току-що стартирали проекти в този отрасъл.

- А какво е мнението ви за дейността на Българския енергиен холдинг?

- Този холдинг беше създаден преди една година с определени цели, някои от които бяха участие в международни търгове, осигуряване на финансиране и участие в големи проекти. Аз твърдя, че нищо от това, което беше планирано, не се случи на практика, така че към днешна дата БЕХ не изпълнява целите, заради които бе създаден. По-добре е да го няма, защото ще се спестят напълно излишни разходи за администрацията в него.

- Има ли България нужда от раздържавяване на 15% от предприятията в БЕХ през Българската фондова борса?

- Фондовата борса е чисто финансов механизъм, това е възможност на държавата да получи определени доходи за част от своята собственост. Така че този подход не е лишен от логика. Тук говорим за малки дялове от тези компании, защото те са гръбнакът на българската икономика. Според мен един такъв акт би се отразил полезно на тези компании. Най-малко за това, че ставайки публични дружества, те ще бъдат под още по-голям контрол. Факт е, че в тях през годините са се извършвали големи злоупотреби.

- Трябва ли според вас да има промени в двете големи държавни дружества Мини Марица-изток и ТЕЦ Марица-изток 2?

- Смятам, че в тези предприятия определено трябва да има промени. Знаете, че в Мини Марица-изток работи ново ръководство. Все още не бих могъл да правя оценка на новия директор, трябва да му се даде достатъчно време, за да покаже резултати. Мините са в много тежко финансово състояние. Що се отнася до ТЕЦ Марица-изток 2, там има сигнали за злоупотреби. В дружеството има направени и добри неща, но за съжаление те станаха с огромни закъснения.

- Наскоро Стефан Гамизов от Гражданска лига за България ви атакува с твърдения, че ваши фирми извършват редица нарушения в енергетиката. Вярно ли е това?

- Стефан Гамизов е участник в няколко консултантски договора в ТЕЦ Марица-изток 2, които са твърде неизгодни за държавата. Излязоха журналистически разследвания по тази тема и тъй като той реши, че аз седя зад тези разследвания, се почувства застрашен за своите договори. Така господин Гамизов, бранейки своите икономически интереси, се опитва да очерни мен и баща ми Дечко Колев. Ние подадохме тъжба срещу Стефан Гамизов заради клеветите, които той разпространи в медиите по наш адрес. Скандалът се отрази зле на всички 1700 души, които работят в Енергоремонт-Гълъбово и изкарват с честен труд хляба си.

- Какви са договорите, които през последната година сключи Енергоремонт-Гълъбово с ТЕЦ Марица-изток 2?

- Енергоремонт - Гълъбово почти ежедневно участва в търгове за поръчки в ТЕЦ Марица-изток 2 и няма как да не участва, защото е най-голямото предприятие в региона. Аз твърдя, че без Енергоремонт - Гълъбово ще се получи вакуум в комплекса и работата няма да върви добре.

- Като представител на големия бизнес в Старозагорския регион вие инвестирахте в модерна частна болница. Оказа ли се печеливш този бизнес?

- До момента от чисто финансова гледна точка този бизнес не е печеливш по простата причина, че пред нас бяха поставени много бюрократични пречки като тази, че не можахме да сключим договор със здравната каса поради липса на акредитация. Болницата вече е акредитирана и се надявам до средата на септември да има договор с касата. От имиджова гледна точка мога да кажа, че болницата се радва на голям успех. Инвестицията в болница Св. Иван Рилски беше имиджова за нашия холдинг.

- Какви са инвестиционните намерения на предприятията, които влизат във вашия холдинг, до края на годината?

- В момента строим красив петзвезден хотел Загорка в Стара Загора. Ще запазим в общи линии външния изглед на известния на старозагорци хотел, но той ще отвори врати с нов, много по-голям блясък. Ще има стъклена фасада, първокласен ресторант, сладкарница, SPA център с басейн, фитнес, казино и всички останали удобства, които един петзвезден хотел трябва да предостави на своите клиенти. Инвестираме в него 6-7 млн. лв. Надявам се догодина напролет комплекс Загорка да отвори врати.
В Стара Загора има две ключови места - парк Бедечка с езерото Загорка и парк Аязмото. Ние решихме да облагородим двата парка за старозагорци и това си струва инвестицията. Ще се развиваме усилено и в сферата на здравеопазването.
Интервю на вестник Пари

Иван Дечков Колев е мажоритарен депутат от ГЕРБ, член на комисията по бюджет и финанси в НС. Роден е през 1979 г. в Стара Загора. Завършил е Техническия университет в София през 2004 г. До влизането си в парламента е бил член на съвета на директорите на Енергоремонт - Гълъбово АД, Металик АД и Чугунолеене - Първомай, управител на Комерсиал ЕООД, Ида Метан ЕООД, Ида Транс ЕООД. Всички тези компании са обединени в холдингова структура, чийто собственик е бащата на Иван Колев Дечо Колев. Иван Колев е прокурист в МБАЛ Св. Иван Рилски в Стара Загора и МЦ Трета поликлиника.

 

Още новини