Начало Новини Актуално Инж. Енчо Енев: Стара Загора ще има завод за електромобили до края на 2010 г.

Инж. Енчо Енев: Стара Загора ще има завод за електромобили до края на 2010 г.

Актуално

автомобилПървият в страната завод за електромобили ще започне работа до края на тази година в Стара Загора. Това съобщи инж. Енчо Енев, който е консултант по проекта на английския инвестиционен фонд Куоръс венчър. В създаването на завода фондът влага средства в размер на седемцифрена сума в евро. Във финансирането ще се използват и различни грандови схеми по европейски програми.

Поводът именно Стара Загора да се избере от инвеститорите за иновативния завод е фактът, че градът на липите разполага с добра кадрова обезпеченост за такъв вид производство, пише вестник Старозагорски новини.
В първия етап от функционирането на завода ще се произвеждат два вида електромобили - семеен и спортен тип, които ще са напълно екологични и много икономични: с едно зареждане на акумулаторните батерии новите возила ще могат да изминават 300 километра. Разходът в пари за 100 километра ще е 1,45 евро, или 3 лева, което на практика води до икономии от порядъка на близо 10 пъти за гориво.

Първите автомобили, които ще се монтират в новия завод, ще са четириместен модел ZCV-4 и двуместен ZCV-2 спортен модел. На по-късен етап се предвижда и монтажните възли да са производство на български фирми.

Официалното откриване на новия завод трябва да е в периода ноември - декември на 2010 година. Вече са набелязани и конкретните терени за него.
На първо време площта, нужна за монтажните работи, е 8 хиляди квадратни метра, с по-далечната перспектива в Стара Загора да се изгради технологичен парк на площ от 700 декара.
Капацитетът на новия завод ще е 10 хиляди електромобила годишно от двата модела. Новото производство ще осигури заетост на близо 300 души. Преди да стъпи в България английският инвестиционен фонд е развивал бутиково производство на електромобилите в Австрия.
За преместването му в България са изиграли роля няколко фактора: по-евтиният пазар на труда и атрактивната данъчна среда.
На по-късен етап плановете на инвеститора предвиждат производство на електромикробуси за леки товари и електробуси за градско движение, с капацитет до 60 души. Двете разработки още са на технологично ниво. QUORUS VENTURE е ориентиран към производства, свързани с т.нар. зелена философия, модерни енергии и разработки на машини за нови технологии за преработка на отпадъчни продукти.  
Голямата цел до 2020 година е електромобилите да са 20% от всички автомобили на земята. В момента подобни возила се използват основно от домакини в Англия и други европейски страни.
Дистрибуцията и продажбата на електромобилите ще се извършва от търговска фирма, избрана от инвеститора.

Още новини