Начало Новини Актуално Инж. Джабарска: 75% безвъзмездно финансиране за саниране на жилища е златен шанс (видео)

Инж. Джабарска: 75% безвъзмездно финансиране за саниране на жилища е златен шанс (видео)

Актуално

Севдалина Джабарска - проектен мениджър по програмата за енергийно обновяване на домовете за Югоизточен район за планиране и управител на Енерджи Сейвинг ООДКомитетът за наблюдение на Оперативна програма Регионално развитие одобри увеличение на безвъзмездното финансиране от 50% на 75% на проектите за саниране на жилищни сгради. Това е златен шанс и хората трябва да се обединят и да кандидатстват с проекти, заяви инж. Севдалина Джабарска - проектен мениджър по програмата за енергийно обновяване на домовете за Югоизточен район за планиране и управител на Енерджи Сейвинг ООД.

Средствата от безвъзмездната помощ покриват строително-монтажните работи, спрямо набелязаните за конкретната сграда мерки, разходите за заснемане, за технически проекти, за технически и авторски надзор, както и за пълната документация: строителни разрешения, за въвеждане в експлоатация и др.

Видовете мерки, които се прилагат в строително-монтажните дейности с цел повишаване на енергийната ефективност, са: топлоизолация на стени, под и покрив, смяна на дограма, но не само на жилищата, но и на общите части, каза още инж. Джабарска.

Има не малко сгради, които имат нужда от ремонт на основата на покривната конструкция. Той обаче не може да бъде включен в програмата за саниране на жилища, тъй като е конструктивна мярка.

Разходите за консултациите на проектните мениджъри, за техническия паспорт на сградата и енергийното обследване се покриват от програмата, т.е. те не са за сметка на ползвателите на безвъзмездната помощ за саниране.

По програмата са осигурени допълнителни средства за социално слабите семейства, които са собственици на апартамент в сграда, одобрена за финансиране по проекта, но нямат финансови възможности да участват. Те ще могат да получат 100% безвъзмездно финансиране. Целта е да не се спира изпълнението на проекта по санирането.

Практиката показва, че за енергийно обновление на едно жилище са необходими до 5 000 лева. При новите условия 75% от сумата е безвъзмездно финансиране.

Още новини