Начало Новини Актуално Инж. Благовеста Шинева говори на форум за ролята на акредитацията

Инж. Благовеста Шинева говори на форум за ролята на акредитацията

Актуално

Новата магистърската програма на Университета за национално и световно стопанство Акредитация и оценка на съответствието беше представена по време на кръгла маса Акредитацията като гарант за доверието на пазара – проблеми и перспективи. Форумът се проведе на 15 май 2024 в София, в сградата на университета.

Партньор на събитието беше Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация.

Управителят на ЦИЕС ЕООД инж. Благовеста Шинева, в качеството си на член на Съвета по акредитация на Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация, изнесе презентация на тема Акредитацията – гарант за ефективност и устойчива конкурентоспособност на бизнеса. Инж. Шинева подчерта, че в условията на глобалната икономика, международното признаване на акредитацията улеснява достъпа до експортните пазари и е общ език, който позволява на страните да се доверят на продуктите на другите.

Акредитацията установява рамка за взаимно признаване на резултатите от оценка на съответствието, като намалява търговските бариери и насърчава лоялната конкуренция, припомни управителят на ЦИЕС.

Ректорът на УНСС, проф. д-р Димитър Димитров, акцентира върху ролята на акредитацията за създаване на доверие и гарантиране на качество, и отчете като голям успех създаването на новата магистърската програма Акредитация и оценка на съответствието съвместно с Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация.

Приветствие отправи и инж. Ирена Бориславова, директор на Изпълнителна агенция Българска служба за акредитация. Тя представи възможностите за реализация на студентите, обучаващи се в програмата в структурите на агенцията.

Участие в дискусията взеха преподаватели от Университета за национално и световно стопанство, представители на бизнеса и експерти в областта.

Още новини