Начало Новини Актуално Инициативен комитет брани Илчо Илев

Инициативен комитет брани Илчо Илев

Актуално

Близо 140 души от Стара Загора и страната сформирахме инициативен комитет в защита на адв. Илчо Илев, обвинен в лихварство, и за организиране на престъпна схема, съобщиха на пресконференция в Стара Загора Галина Стоянова и Таня Тодорова от Инициативния комитет. Активистите се организирали спонтанно, дори на 12 декември направили подписка, в която се подписали 50 души.

"Искаме да внесем яснота по отношение на дейността на г-н Илев и на сдружението на пострадалите "Справедливост за хората". Целта ни е обществото да не бъде подвеждано. След наша проверка се оказа, че сдружението е от 5-има души. В него участва Михаела Събева, която е дъщеря на Людмила Събева, която е с 4 влезли в сила присъди за източване на ДДС", заяви изключително разпалено Галина Стоянова.
"Илчо Илев е човек, създал работни места, плащащ заплати и над 100 000 лв. данъци. Срамно и позорно е такъв човек да лежи 9 месеца в ареста. Ние няма да оставим нещата така", заяви Стоянова.
"От 15 юни търсим Бойко Борисов и Цветан Цветанов за среща, но до момента не сме успели. Има поръчка от много високо място за делото срещу адв. Илев", допълни и Таня Тодорова.

Според тях адв. Илев е станал жертва на преднамерено отношение от страна на правоохранителните органи. Самият той заяви пред журналистите, че целта на задържането му в ареста до 25 юни т.г. е била да бъде съсипан бизнесът му. По думите му до акцията се стигнало в резултат на влошени взаимоотношения с директора на ОД на МВР старши комисар Алекси Алексиев. Имало проблеми и с доскоро наблюдаващия делото прокурор от Старозагорската окръжна прокуратура Ваня Меранзова. "С нея сме работили заедно, познаваме се, тя е била наблюдаващ прокурор на мои дела. Затова трябваше да си направи самоотвод по делото ми", каза Илев.
Илчо Илев бе арестуван при полицейска акция на 25 октомври 2011 г. заедно с още петима свои близки и служители в заложните му къщи. По досъдебното производство Илев е обвинен за организиране и ръководене на престъпна група, пране на пари и незаконно лихварство.

Адвокатът, който преди това е бил следовател и началник на Следствения арест в Стара Загора, е собственик на 4 заложни къщи, една небанкова финансова институция и адвокатска кантора. Той е отпускал кредити на над 1000 души при по-високи лихвени проценти. Част от клиентите му са загубили заложените имоти. Според прокуратурата над 500 са пострадалите от дейността на лихваря.

Доскоро той бе с мярка "задържане под стража", но бе пуснат срещу парична гаранция от 30 000 лв. от Апелативния съд в Пловдив.

Специализирана работна група, създадена по заповед на вицепремиера Цветан Цветанов и главния прокурор Борис Велчев, се запознава с казуса "Илчо Илев".

Очаква се до дни делото да бъде взето на специален отчет и да се наблюдава от прокурор при Върховната касационна прокуратура. То ще се гледа в Специализирания наказателен съд, занимаващ се с деянията на организирани престъпни групи.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини