Начало Новини Актуално Инициативата JESSICA стимулира публично-частното партньорство

Инициативата JESSICA стимулира публично-частното партньорство

Актуално
Стара Загора

Инициативата JESSICA променя из основи развитието на структурните фондове като за първи път адресира темата за публично-частното партньорство чрез механизмите за банково участие. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на конференция на тема Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони. 

Днес стартира реалното изпълнение на JESSICA, информира зам.-министър Лиляна Павлова, като обърна внимание на факта, че инициативата е иновативен начин за подкрепа на публично-частното партньорство, общините и бизнеса в сферата на регионалното развитие, съобщиха от пресцентъра на министерството на регионалното развитие и благоустройството. Зам.-министър Павлова допълни, че амбициозната задача е реално влагане на средствата по JESSICA да започне от следващата година.
На 11 ноември т.г. Управляващият орган на Оперативна програма Регионално развитие 2007-2013 г. преведе 33 млн. евро от програмата в JESSICA. С тези средства се създава Холдингов фонд, който от своя страна ще инвестира в два фонда за градско развитие – за София и за шестте големи града на страната (Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен). Фондовете ще вложат предоставеният им ресурс в създаването на различни форми на публични проекти или публично-частни партньорства в сферата на градското развитие.
Проектите, които ще се финансират, могат да бъдат както големи интегрирани за цели градски територии в различни направления, така и по-малки. По-малките проекти могат да бъдат киносалони, спортни зали, паркинги и други инфраструктурни обекти, необходими за развитието на един град, но с необходимата възвръщаемост на направените инвестиции в срок.
Инициативата JESSICA много бързо трябва да бъде обърната в реални проекти, каза министър Плевнелиев. Фокусирайки се върху конкретни резултати, средствата по нея не само трябва да бъдат изплатени до 2015 г., а ползите от тях да бъдат с дългосрочно измерение, подчерта той.
Проектите, финансирани чрез инициативата, трябва да са част от устойчив план за развитие, да генерират приходи и да съответстват на Приоритетна ос 1 на ОПРР Устойчиво и интегрирано градско развитие. Крайните бенефициенти могат да бъдат не са само общините. За първи път адресираме темата към публично-частното партньорство и бизнеса, подчерта министър Плевнелиев.

Още новини