Начало Новини Съобщения Инициатива за съграждане на паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд, Сърбия

Инициатива за съграждане на паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд, Сърбия

Съобщения

Призив за подкрепа за изграждането на паметник на Св. Св. Кирил и Методий в сръбския град Цариброд отправя ръководството на Фондация Трейс за хората.

Обявена е дарителска сметка: BG32UNCR70001523738059, BIC UNCRBGSF.

Хронология на събития, свързани с инициативата за съграждане на паметник на Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд, Р Сърбия:

Девет години учителският екип на гимназията в Цариброд отстоява правото на образование на майчин език в сръбската община и утвърждаването на българските образователни традиции и ценности.

  • През учебната 2007/2008 г. след няколкогодишни опита гимназията получава разрешение да носи името на славянските първоучители;
  • През 2009/2010 г. в гимназията Св. Св. Кирил и Методий в Цариброд се възстановява образованието на майчин език; изработен е Герб на училището;
  • На 24 май, 2011 г., когато е патронния празник на Гимназията, Държавната Агенция за Българите в чужбина (тогава) и Културно-информационният център в Цариброд правят съвместно дарение на училището - табела с наименованието на гимназията и знаме с образите на патроните.
  • През учебната 2011/2012 година, учителският колектив приема единодушно решение да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор.
  • Шест години по-късно, на 22 юни 2018 г. Президентът на Република Сърбия Александар Вучич и Президентът на Република България Румен Радев направиха първата копка в двора на училището в присъствието на много граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, на български и сръбски медии и др.
  • На 23 май 2018 г. в Сърбия за първи път е отбелязан празникът на славянските първоучители, а от 2019 г. 24 май е обявен за официален празник в западната ни съседка и се нарича Ден на Св. Кирил и Методий. В Белград има паметник на Св. Кирил и Методий, който е дарение от известния македонски скулптор Томе Серафимовски.

Община Цариброд се ангажира да направи идейния проект, който е дело на арх. Гордана Ранчев, известните български скулптори проф. Валентин Старчев и Камен Старчев са автори на скулптурата. Бронзовата фигура, с височина 230 см, ще бъде излята в леярната на скулптора Марин Марков.

Делото на Кирил и Методий и тяхната просветителска мисия се превръщат в едни от главните символи на прогреса и на принадлежността ни към европейската цивилизация. Светите братя са провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II (30 декември 1980 г.), кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука (2007 г.), а през 2013 г. на банкнотата от 5 евро за първи път евровалутата се изписва и на кирилица.

Документи за сваляне

Още новини