Начало Новини Актуално Информационното затъмнение за атмосферните отрови в Стара Загора продължава

Информационното затъмнение за атмосферните отрови в Стара Загора продължава

Актуално

Стойностите на фосген, циановодород, фини прахови частици, хлор и хлороводород, които замерват станциите край полигон "Змейово" - в село Ръжена и Остра могила, продължават да бъдат тайна за гражданите на Стара Загора и региона. Към днешна дата единствено достъпни от двете станции са само стойностите на два атмосферни замърсителя - азотни оксиди и серен диоксид, публикувани в Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух в сайта на Община Стара Загора.

Последната актуална информация от РИОСВ - Стара Загора, за състоянието на атмосферния въздух беше от 1 март т.г. , пише вестник Старозагорски новини.
Проблемът с информационното затъмнение на атмосферните замърсители край полигон "Змейово" стои в общественото пространство вече десетина дни. С писмо от 23 февруари т.г. областният управител Йордан Николов поиска от директора на РИОСВ инж.Пенка Начева отговор защо гражданите нямат достъп до информация за замерваните замърсители фосген, циановодород, фини прахови частици, хлор и хлороводород. Още същия ден от РИОСВ прехвърлиха топката на Община Стара Загора, съобщавайки, че "всички граждани, които искат да се информират за състоянието и качеството на атмосферния въздух от пунктовете за контрол, могат да го направят на интернет-сайта на Общината". Там обаче няма информация за цитираните пет замърсителя. А и екологът на Общината (б.р. - по друг повод) надлежно обясни на "Старозагорски новини", че "Съгласно чл.23 /1/ от Закона за чистотата на атмосферния въздух, ИНФОРМАЦИЯТА от националната система и от местните системи за наблюдение върху качеството на атмосферния въздух е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ и се съхранява в МОСВ и в неговите органи". И исканата информация може да бъде предоставена от РИОСВ - Стара Загора, или от ИОСВ към МОСВ.  
Тоест, топката отново попада в РИОСВ и се получава един омагьосан кръг, чийто краен резултат е един - информационно затъмнение за замерваните отрови.
"Старозагорски новини" припомня, че достъпът ни до информацията беше отрязан, след като медията ни огласи, че една от станциите край полигон "Змейово" - в с.Остра могила, е замерила 2.8 и 2.9 микрограма на куб.м от бойното отровно вещество фосген в ранните сутрешни часове на 18 февруари.
Към ден днешен медиите и респективно гражданите нямат достъп до информация и респективно са лишени от конституционното си право да знаят какво съдържа въздухът, който дишат.
Въпросът е докога?

Още новини