Начало Новини Актуално Инфлацията продължава да расте

Инфлацията продължава да расте

Актуално

Стара ЗагораГодишната инфлация е 2,7%, показват данните на Националния статистически институт. Това е поредното увеличение от началото на годината досега. Понижение имаше само през юни, когато НСИ отчете 0,1% инфлация. Икономистите прогнозират, че цените ще продължат да растат, а за момента това увеличение на инфлацията е умерено.

Според икономиста Георги Стоев от Industry Watch инфлацията у нас е отражение на световните процеси - валутни и търговски, а българската валута не е изключение от европейската, пише вестник Пари. „Това се вижда в потребителските цени", коментира Стоев. Според него е трудно да се каже как ще се движи инфлацията в следващите няколко месеца, а нещата до голяма степен зависят от промените на държавно регулираните цени (ток, газ и др.). „Останалите цени (на строителните материали, храните, земеделските суровини) вървят нагоре и няма как това да не се отрази на потребителите", обясни още икономистът от Industry Watch.
„В края на годината инфлацията няма да бъде повече от 3%", прогнозира Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Тя обясни, че с отминаването
на летните месеци, когато традиционно има спад на търсенето, може да се очаква раздвижване на вътрешното потребление. „Това ще доведе до цялостен ръст на потреблението в края на тази и началото на следващата година", допълни прогнозата си тя.
През август най-голямо понижение има при цените на облеклото и обувките, които на месечна база поевтиняват с 1,6%. Според икономистите обаче това не е начало на тенденция, а е резултат от сезонните намаления.
Ръст има в цените на хранителните продукти, здравните услуги, транспорта, образованието, цените, които се плащат в хотели и ресторанти.

Още новини