Начало Новини Актуално Индустриални зони на София и Перник ще привличат чуждестранни инвестиции

Индустриални зони на София и Перник ще привличат чуждестранни инвестиции

Актуално

Бъдещите индустриалните зони на София и Перник ще се конкурират. Заявка за конкуренция даде кметът на Перник Росица Янакиева. През миналата седмица правителството реши четири държавни имота с обща площ от над 1900 дка да бъдат апортирани в Националната компания „Индустриални зони".

Целта на решението е да се създаде нова такава зона край Божурище. Земите бяха на Министерството на отбраната. Според анализи бъдещата зона има изключителен потенциал за развитие, твърдят от правителството. След прехвърлянето на земята държавното дружество трябва да изгради инфраструктурата, за да може да се развиват високопродуктивни и ориентирани към износ производства. Община Божурище е избрана, защото е близо до София, както и до път Е-80, който свързва Белград и Истанбул, пише вестник Пари.

Компанията „Индустриални зони" беше създадена миналата година. Тя управлява 6 зони. Половината от тях са готови - в Русе, Свиленград и Видин. Останалите три - „Варна-запад", „Карлово" и „Плевен" - все още се изграждат. Тези зони се правят върху земи, които са държавни. Целта е да се привличат чуждестранни инвестиции.

Два дни след като беше взето правителственото решение, беше даден стартът и на новата индустриална зона край Перник. Общината е отредила 350 дка за нова индустриална зона, която ще развива екологично чисти и високотехнологични производства, съобщи кметът на общината Росица Янакиева. Според нея индустриалният парк може да се разглежда в един комплекс със столицата, само че ще предлага по-изгодни условия за инвеститорите в сравнение със София.

Община Перник е готова да води конкретни разговори за по-ниски цени за наеми и за директно придобиване на правото на собственост. Кметството било готово да предложи и облекчен режим при предоставянето на право на строеж и възможности за индивидуално административно обслужване. Теренът вече има устройствен план и изградена довеждаща инфраструктура. Освен това към заложената площ може да бъдат прибавени още 300 дка. Преуреждането и присъединяването ще са ангажимент на общината.
От общината обясниха, че вече са водени преговори с корейска фирма за машиностроене. От кметството обаче обясниха, че те са прекратени, защото са били искани неприемливи условия. Преговорите с компания за производство на керамика и с други по-малки инвеститори обаче продължават.

Още новини