Начало Новини Актуално Индустриална зона Стара Загора край с. Еленино - намалени местни данъци и такси

Индустриална зона Стара Загора край с. Еленино - намалени местни данъци и такси

Актуално

Стара Загора Живко Тодоров

Вече трета година единствено бурени и кал покриват 206-те декара общинска земя край старозагорското село Еленино, гръмко обявени на 16 декември 2009 г. за новата индустриална зона на Стара Загора. Изграждането ѝ беше финансирано с близо 2 млн. лева по програма ФАР с идеята тук да се концентрират модерни предприятия с чисти производства, които не замърсяват околната среда.

С парите бяха построени два пътни подхода от двете страни на бъдещата индустриална зона, мостово съоръжение и трафопост, който да осигури надеждно електрозахранване, припомни Милена Димитрова, началник на отдел Инвестиции и управление на проекти в Община Стара Загора.

Стара Загора получава адмирации, че първа от общо 13 подобни зони в България успява да завърши изпълнението на втория етап на проекта. Създава се и сдружение с нестопанска цел, в което влизат представители на различни институции и организации и започва издирването на инвеститори. Целта на сдружението е да улеснява бъдещите инвеститори с придвижването на документацията и преодоляването на административни пречки от всякакъв характер, пише вестник Национална бизнес поща.

През тези близо 3 години сме водили на място различни чуждестранни и български потенциални инвеститори, но по една или друга причина нито един от тях не се реши да инвестира в изграждането на ново предприятие, каза Милена Димитрова. Зоната оглеждали китайски, белгийски, австрийски и родни фирми. Италиански инвеститори дори проявили желание да започнат тук производство на пластмасови изделия, но така и не се решили да го направят.

Наскоро идвали представители на голяма компания от Германия, която търсела терен за машиностроително предприятие за производство на подемни кранове. Инвеститорите очакваха да видят върху новата индустриална зона вече построени помещения, а не празно място. Показахме им и съоръженията на нереализираната Зеленчукова борса край източното околовръстно шосе, както и празните сгради на ДЗУ, но там пък височината на помещенията се оказа недостатъчна, разказа зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов.
За да не се появи нито един инвеститор за 3 години, значи нещо в този проект генерално е сбъркано, убеден е той. Нито един сериозен инвеститор не би тръгнал да строи върху една гола поляна, до която е изграден просто път с трафопост, смята Николов, който по онова време е бил областен управител. Необходимо е изграждане на инфраструктура - канализация, водоснабдяване, комуникации и т.н.

Средства за подобни дейности не са предвидени до края на тази година, но вече имаме конкретни идеи за стъпки в тази посока, каза Йордан Николов. На първо място кметската управа обмисля предложение към Общинския съвет, инвестиралите в Индустриалната зона край с. Еленино да бъдат с облекчено плащане на местни данъци и такси. До края на годината ще бъде изработен и каталог, изтъкващ предимствата на Стара Загора и конкретно на промишлената зона край с. Еленино.

Каталогът ще дава подробна информация както за облекченията в местните данъци и такси, така и за ниските данъчни ставки за бизнеса в България, защото много от инвеститорите зад граница не знаят, колко изгодно е всъщност да инвестират у нас, смята Йордан Николов.

Земята в новата индустриална зона няма да се продава, инвеститорите ще получават отстъпено право на строеж. От Община Стара Загора гарантираха, че ще осигурят бързо и коректно издаване на нужната документация за всеки, решил да стъпи първи в безлюдната вече близо 1000 дни индустриална зона край с. Еленино.

Още новини