Начало Новини Актуално Индивидуални договори подписват ветеринарите

Индивидуални договори подписват ветеринарите

Актуално

На съботното заседание на националното ръководство на Българския ветеринарен съюз (БВС) бе решено да подпишем индивидуални договори за маркиране на животните и за въвеждане на данните в информационната система на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), както и за издаване на документи за движение на животните.

Това съобщи председателят на областната колегия на БВС в Стара Загора д-р Трайко Алчев. Той уточни,че решението на съюза било жест към фермерите, които получавали държавни субсидии и чиято дейност щяла да бъде стопирана, ако частнопрактикуващите ветеринарни лекари откажат да подписват такива документи.
"Все пак те са наши клиенти и ние и в бъдеще искаме да работим етично с тях", коментира д-р Алчев. Той изрази общото мнение на колегите си, че браншът се нуждае от спешни реформи, в които, както било в Европейския съюз, БВС да играе решаваща роля, пише вестник Старозагорски новини.

Областният ветеринарен лидер обаче изрази съмнение в законовата база на тези договори, тъй като според него маркирането на животните включвало в себе си и редица други изследвания, като например това за "луда крава".
Индивидуалните договори бяха предложени за подписване от българските частнопрактикуващи ветеринарни лекари от страна на МЗХ, тъй като член 10 от Регламент (ЕО)  №1857/2006 гласи, че това е държавна помощ, предоставена за компенсиране разходите на земеделски стопани по предотвратяване и унищожаване на болести по растения и животни или нашествия от вредители, закупуване и прилагане на ваксини, медицински прегледи, изследвания и други скринингови мерки. Според изискванията на регламента такъв тип помощ може да се прилага реално до четири години след влизането на България в ЕС.

По мнението на д-р Алчев трябва да бъдат приети бързи промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, с които фермерите да получат възможност сами да избират кои ветеринарни лекари да ги обслужват, да сключват договори с тях и да заплащат услугите им.

Още новини