Начало Новини Актуално Импийчмънт за президента, ако крие източника на обгазяванията?

Импийчмънт за президента, ако крие източника на обгазяванията?

Актуално

"Ако се докаже, че обгазяването на Стара Загора, дори и частично, се дължи на изпитания или утилизация на боеприпаси на военния полигон "Змейово", ще търсим отговорност както от съответните военни министри, така и от президента Георги Първанов."

Това съобщи депутатът от "Синята коалиция" Иван Иванов в навечерието на днешния дебат в Народното събрание за отстраняването на президента Георги Първанов, пише вестник Старозагорски новини.
Според Иванов, президентът би трябвало да е добре информиран за обгазяванията, тъй като е главнокомандващ на въоръжените ни сили и е в правомощията да изиска съответните документи. "Ако Георги Първанов действително не е взел отношение по проблема и не е направил необходимото за прекратяване на обгазяването, ще се търси отговорност от него, защото проблемът е в неговия ресор", каза още Иванов.
На въпрос на "Старозагорски новини" дали дебатът днес в парламента ще съдържа необходимата достатъчно конкретика при доволно абстрактно формулираните мотиви за импийчмънт срещу Първанов, Иван Иванов отговори, че очаква по-скоро политически, отколкото юридически сблъсък на мненията на различните парламентарни групи.
"Имат ли доверие депутатите в президента Георги Първанов? Това е въпросът, чийто отговор ще се търси утре в Народното събрание. Президентът трябва да олицетворява цялата нация, а действията на Георги Първанов в последните години показаха, че той олицетворява интересите на две партии - БСП и ДПС. Георги Първанов реагира нервно и сприхаво към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който през последните шест месеца води безкомпромисна битка с организираната престъпност. Очаквам опозицията в лицето на БСП и ДПС да акцентира върху антикризисните мерки на кабинета", каза още зам.-председателят на ДСБ.

Още новини