Начало Новини Актуално Именник извади богоявленския кръст в Стара Загора

Именник извади богоявленския кръст в Стара Загора

Актуално

19-годишният старозагорец Йордан Александров е тазгодишният късметлия извадил богоявленския кръст.  Пожелавам си здраве и късмет. Другото не е важно, сподели именника. В ритуала участва за трета поредна година, но за първи път вади кръста. Не се занимава с нищо, освен със спорт и е категоричен, че догодина отново ще е сред участниците в богоявленския ритуал.

Общо 12 смелчаци, от които и дванайсетокласник от Нова Загора скочиха в студените води, за да извадят осветения дървен кръст. Близо десет минути момчетата безуспешно търсиха кръста и затова отец Емилиан хвърли втори.
Вчера бяха осветени и бойните знамена на Втора Тунджанска лекопехотна бригада. Сред гости бе и кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев, който пожела мир и успехи на военослужещите. Кратка историческа справка пък сочи, че първият такъв водосвет е направен преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой на 19 август 917 година, пише вестник Старозагорски новини.
Богоявление или още Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!" Оттук и названието на празника - Богоявление. Йордановден се смята и за последен от периода на така наречените мръсни дни.

Още новини