Начало Новини Актуално Именитият танцьор и хореограф Людовик Парти е новият педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Държавна

Именитият танцьор и хореограф Людовик Парти е новият педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Държавна опера-Стара Загора

Актуално
45137780 1Когато поема ръководството на римския балет през 2016, италианската преса пише : Както се казва всички пътища водят към Рим. В нашия случай, спокойно можем да повторим максимата, че всички пътища водят към Стара Загора ! Става дума за Маестро Людовик Парти, който след години на професионална танцова кариера и преподавателска дейност по цял свят, многобройни ангажименти като балет майстор на Фондация Арена ди Верона, балета на Щутгарт, Göteborgs Operans Dance Kompany, Римския балет през този творчески сезон идва като педагог и репетитор на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера. Примабалерината и художествен ръководител на балета наДържавна опера-Стара Загора Силвия Томова, по чиято покана именитият танцьор и хореограф идва в Стара Загора, се среща за първи път с Людовик Парти през 2001 година, когато знаменитият италиански хореограф Марио Пиаца поставя балета Гето в Софийската опера. Негов асистент тогава е Людовик Парти.
Професионалният път на Людовик Парти тръгва от Мартиника, където той започва своето обучение по класически, модерен и джаз танц. Продължава в Париж в Международната танцова академията и по-късно се дипломира успешно и в Института по балетна педагогика и хореграфия. Усъвършенства своите умения в Брюксел, в студиото на Морис Бежар Mudra International . Започва кариерата си в балет Рамберт, ръководена от Ричард Алстън, преди да постъпи в Балета на операта в Лион.
При връщането си в Италия танцува в L’Ensemble di Micha van Hoecke, в компанията на Марио Пиаца, на която Людовик Парти е и съосновател. Гостува в Театро Масимо Палермо и в Театро Маручино - Киети.
От средата на деветдесетте години Людовик Парти е асистент хореограф на Миша ван Хоке, Хосе Монталво, Ричард Моув и Марио Пиаца. Последователно е балет майстор, гост лектор и асистент-хореограф на Фондация Арена ди Верона, Римската опера, балета на Щутгарт, на Гьотебгската оперна и балетна компания, Националният балет-София, Националната танцова академия, Театро Масимо в Палермо и Teatro Comunale Maggio Danza във Флоренция.
През 2008 г. получава наградата Chiara Fama от Националния съюз на писателите и артистите за танцовата си дейност. Понастоящем е преподавател в Римската танцова академия.

Още новини