Начало Новини Актуално Имената на журналистите от регионални медии, сътрудничели на Държавна сигурност, ще бъдат обявени през октомври

Имената на журналистите от регионални медии, сътрудничели на Държавна сигурност, ще бъдат обявени през октомври

Актуално
досиета

До 15 октомври 2010 г. ще бъде обявена принадлежността към Държавна сигурност на работещите в регионалните медии. За целта през юли до техните  ръководства са изпратени 113 писма, но до момента са получени отговори с цялата номенклатура от 78 от тях. Това съобщи Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата в Народното събрание.

За разлика от преди, този път сме решени да приложим и административни наказания - глоби за всички, които не се съобразят с писмата ни, заяви членът на Комисията по досиетата.

Над 3500 са обявените сътрудници на Държавна сигурност от 2007 година досега, проверените за принадлежност са над 100 хиляди лица. Това съобщи в Казанлък Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.
По думите й, за последните 6 месеца с две трети се е увеличила посещаемостта в читалнята към Комисията, като средно по 300 писма и заявления месечно се получават с искане за четене на различни документи.
Това, според Бончева, е ясен знак, че темата за досиетата и принадлежността към структурите на репресивния апарат в комунистическа България все още е много важна, пише вестник Старозагорски новини.
8 са подадените жалби срещу Комисията по досиетата за последните 6 месеца, като до момента няма нито едно отменено нейно решение.

20 са приключените до момента дела срещу Комисията, като нито едно не е в неин ущърб. 35 са влезлите в сила присъди по приключени от ВАС дела.

До края на годината ще станат ясни и сътрудниците на ДС в служба ДАНС, както и тези от Външно министерство, сред дипломатите ни, заемащите дипломатически служби, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатически мисии.
Екатерина Бончева бе в Казанлък по покана на Съюз "Истина", за откриването на изложба, посветена на 102-рата годишнина от обявяване Независимостта на българската държава и Деня на националния флаг- 22 септември.
Изложбата бе уважена и от Томаш Хробак - трети секретар в посолството на Чешката република у нас.
Бончева и журналистът от вестник Дневник Христо Христов представиха в Казанлък сборника, дело на Комисията за разкриване на документи и обявяване на принадлежност на българските граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската армия - Държавна сигурност - структура и основни документи.
Книгата разкрива документи и решения, основно от секретния отдел на Държавна сигурност, осветява работата на ДС с агентурния апарат и структурите на ДС за оперативен отчет, както и начините на вербовка на членове на БКП.
Сборникът дава възможност и да се проследи пътят на развитие на Държавна сигурност, свързан със строго секретните Б-решения и какви са последствията от тях.
Първият подобен сборник, издаден от Комисията е "Държавна сигурност и връзките й с КГБ". От него става ясно, че България е бил единствената социалистическа държава, на чиято територия руското разузнаване КГБ има две свои официални представителства - в София и Варна.

Още новини