Начало Новини Актуално Иманяри ограбиха най-високата могила в Cтарозагорско

Иманяри ограбиха най-високата могила в Cтарозагорско

Актуално

Иманяри са разкопали тракийска надгробна могила край село Коларово, съобщиха от ОДМВР - Стара Загора. Сигналът за теренни археологически разкопки без разрешение е получен предния ден. При огледа в местността Голямата могила полицаите открили изкоп с дълбочина 8.80 метра.

"Това е най-високата могила в Старозагорска област - съобщи за медията ни Георги Илиев, археолог в Регионалния исторически музей. Височината е 28 метра, обиколката - 307 метра, а общата площ - 0.85 хектара. Могилата е разположена в земеделски терен и не се вижда ясно, но всъщност е огромна.
Иманярите са използвали модерна техника - георадар-скенер, която локализира всички кухини и предмети. Изкопът е тясна яма, която попада в гробницата, изградена от големи каменни блокове с дебелина 30-40 см. Те са пробили и отместили една плоча, влезли са в камерата, която е била застлана с дарове, и напълно са я ограбили."
Георги Илиев е открил в камерата следи от корозирало желязо. Подът е бил боядисан със синя боя, а стените - грижливо обработени, пише вестник Старозагорски новини.
Според археолога иманярите ще се върнат отново, защото само малка част от Голямата могила е ограбена.
По случая е образувано досъдебно производство.
Местните хора коментират, че крадците са били трима млади мъже и са отмъкнали златни чаши и друга посуда. Дали е така, никой към днешна дата не може да потвърди.

Още новини