Начало Новини Актуално Има основания Станимир Радевски да бъде отстранен от кметския пост (видео)

Има основания Станимир Радевски да бъде отстранен от кметския пост (видео)

Актуално

Алекси Алексиев основания Станимир Радевски отстраняване постКакто вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, кметът на Павел баня Станимир Радевски беше арестуван от служителите на сектор Борба с организираната престъпност от Стара Загора за длъжностно престъпление. Заедно с него е задържан и Теньо Паунов, съпруг на зам.-кмета на общината Милена Паунова.

Той неправомерно е станал собственик през 2008 г. на пет урегулирани поземлени имота със сгради и съоръжения, които представляват плажен и увеселителен комплекс, с което общината е ощетена с над 803 000 лева. Три години по-рано той е стопанисвал плажа. Договорът му изтича и общината сключва нов със съпругата му Милена Паунова. Теньо Паунов, обаче, внася иск в съда, че е направил подобрения на плажа, които общината трябва да му изплати.

През 2008 година се прави втори иск пред съда за пропуснати ползи и следствие на него, без съдът да се е произнесъл, общината решава, че е по-добре да направи споразумение и по някакъв начин да уреди отношенията с фирмата. В резултат на това се извършва прехвърляне чрез договори срещу вземане, обясни главен инспектор Калин Явашев.

Няма решение на Общинския съвет, което да оправомощава кмета да извърши тези действия, още повече, че въпросните терени са публична общинска собственост и по закон той няма право да ги продава. Считам, че има достатъчно основания да се поиска от прокуратурата и пред съда отстраняването на г-н Радевски от заемания към момента пост, заяви директорът на ОД на ВР - Стара Загора старши комисар Алекси Алексиев.

Той добави, че община Павел баня е сред най-разследваните по отношение на изразходване на средства по европейски и други външни програми и са установени доста нередности при възлагане на обществени поръчки.

В началото на 2010 години в Окръжна прокуратура - Стара Загора бяха образувани досъдебни производства за злоупотреба с над 230 000 лева за три обекта: за подпорна стена в село Турия - около 80 000 лева, 112 000 лева е далаверата по САПАРД за пътя с. Габарево - Павел баня, а за баража в село Манолово - 40 000 лева, плюс некачествено изпълнение. До момента виновни и наказани няма.

илко груев

Още новини