Начало Новини Актуално Има конфликт при строителство на ВЕИ генератори и екологичен туризъм, каза Нона Караджова

Има конфликт при строителство на ВЕИ генератори и екологичен туризъм, каза Нона Караджова

Актуално

Подадените заявления за енергия, добивана посредством възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), са за над 12 хил. мегавата. Това каза на дискусия за възобновяемите енергийни източници министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Караджова посочи, че проблем представлява конфликтът по отношение на проектите, които са в близост до защитени зони по НАТУРА, за което страната ни има няколко наказателни процедури.

По думите й проблем е и много лошото териториално планиране в България, като визира конфликта при строителство на ВЕИ генератори и развитието на екологичния туризъм.
Целта на нашето предложение е временно да бъде преустановено приемането на нови заявления за фотоволтаични паркове и вятърни генератори, посочи Караджова, предаде Агенция Фокус. Националният план за възобновяемите енергийни източници ще бъде подложен на екологична оценка, което ще даде една предвидимост и прогнозируемост за самия бизнес. Нона Караджова посочи, че със строителството на ВЕИ се засяга още един стратегически ресурс – плодородни земи в България, а планът ще уточни, кои са териториите, които могат да бъдат обект за развитието на ВЕИ-та.
„От всички заявления за 10 хил. мегавата възобновяеми енергийни източници – не повече от 1000 мегавата вятърна и 1000 мегавата слънчева енергия са реални. Целта на днешната среща е как да създадем конкурентен ВЕИ сектор”, посочи Иво Прокопиев председател на КРИБ.|

 

Още новини