Начало Новини Актуално Има изключително затруднение в голяма част от предприятията и забавяне на плащанията, според Тотю Младенов

Има изключително затруднение в голяма част от предприятията и забавяне на плащанията, според Тотю Младенов

Актуално

Има изключително затруднение в голяма част от предприятията и забавяне на плащанията. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на пресконференция, като се позова на данни на Главна инспекция по труда, Националния осигурителен институт и Националната агенция по приходите. Министър Младенов посочи, че е необходимо търсене на допълнителни антикризисни мерки в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Забавените плащания на държавата към бизнеса създават изключителен проблем за бизнеса и този проблем се отразява и на пазара на труда, посочи министър Младенов. Божидар Данев председател на Българската стопанска камара заяви, че 440 млн. лв. са невърнатите суми от ДДС, обявени от министъра на финансите, предаде Агенция Фокус. По думите му това са фактурираните задължения на държавата, но още толкова са не фактурираните, по които е извършена работата. Данев посочи, че и общините имат огромни задължения към бизнеса. Той каза още, че държавата има да връща акцизи в рамките на десетки милиони лева. Данев каза още, че държавата е отложила плащанията във връзка с дейността на Министерство на здравеопазването и доставката на консумативи и лекарства.
По думите му, Министерство на труда и социалната политика е единственото министерство, което работи перфектно по оперативните програми и фондове за разлика за всички останали министерства.
Министър Младенов посочи, че за Министерство на труда и социалната политика остават неразплатени 24 млн. лв. задължения по Красива България и 8 млн. лв. по Социалния инвестиционен фонд.
От своя страна президентът на КНСБ д-р Желязко Христов посочи, че държавата закъснява с нейните икономически и финансови мерки и безработицата ще продължи да нараства, а предприетите антикризисни мерки имат палиативен характер. Желязко Христов каза още, че преминаваме към икономика на безработицата. 

Още новини