Начало Новини Актуално Има достатъчно пшеница за нуждите на България

Има достатъчно пшеница за нуждите на България

Актуално

Стара ЗагораМинистърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и заместник-министър Светлана Боянова се срещнаха днес с представители на националната асоциация на зърнопроизводителите. Участниците в срещата взаимно са се информирали за хода на жътвената кампания 2010 и за складовите наличности и тенденции на пазара на зърно, като са стигнали до консенсус, че в момента не бива да се спекулира с цените и зърнените наличности в страната, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В Общия европейски пазар не може да се говори за криза, потвърдили са страните. Има достатъчно пшеница за нуждите на България. За осигуряване на изхранването на населението е нужно 1,1 млн. тона хлебно зърно, за фураж – 800 000 тона и около 240 000 тона за осигуряване на семена за следващата реколта, е посочено по време на срещата.
 Цените на пшеницата не зависят пряко от международните пазари, но се влияят силно от тенденциите в тях, и формирането на цената на хляба у нас по утвърдена практика става при спазването по веригата зърно:брашно:хляб на съотношението 1:2:4, така както това е договорено между членовете на организациите в сектора, представени в Консултативния съвет по зърно още през 2000 година.
Консултативният съвет по зърното ще има свое редовно заседание на 9 август 2010 г., като то е насрочено за тази дата още от предходното редовно заседание на съвета, проведено на 17 юни 2010 г.
Съветът ще разгледа подробно резултатите от реколтата на основните есенни култури за 2010 г. в това число складови наличности и данни от окачествяването на зърното.

Още новини