Начало Новини Актуално Илия Златев оглави общинската организация на БСП в Стара Загора

Илия Златев оглави общинската организация на БСП в Стара Загора

Актуално

Новият председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора е Илия Златев, реши 46-ата конференция на второто си заседание в събота, 5 май. До резултата се стигна след пореден скандал и явно прегласуване.
Според дневния ред трябваше да се проведе балотаж между двамата кандидати за първия пост - Бойчо Биволарски, който на първото гласуване на 22 април получи 126 гласа, и Илия Златев, останал втори с 86 гласа.

Тогава Бойчо Биволарски и приближени до него делегати напуснаха заседанието, а по-късно кворумът се разпадна и то завърши без резултат, пише вестник Старозагорски новини. Делегатите трябваше да попълнят и състава на Общинския съвет, на делегатите за предстоящия конгрес на партията, на общинската контролна комисия, на предложените за членове на Националния съвет.

Залата на Верея с мъка събра 313-те регистрирали се от избраните 345 делегати, някои продължаваха да пристигат и след като заседанието бе открито. Водещ този път беше дългогодишният общински съветник Георги Георгиев, който успя да балансира и не допусна груби нарушения. С леки спречквания и разногласия бе приет докладът на Комисията по проверка на пълномощията, според който конференцията е законна и може да продължи работата си. Миг след като председателят на комисията по провеждане на изборите Георги Гьоков припомни резултатите от гласуването на 22 април, думата поиска юристът Тотьо Бакалов и това постави началото на неочаквания обрат в хода на конференцията. 85-годишният бивш председател на Окръжния съд в прав текст обвини Бойчо Биволарски за проваленото първо заседание и за наложения от него стил на работа в Общинския съвет на БСП и поиска отвода му. Нещо повече - призова делегатите да поискат сезиране на прокуратурата за произхода на средствата, с които членове на семейство Биволарски са закупили два апартамента - единият от 65.8 кв.м на ул.Ген.Столетов 20, а другият - от 74.3 кв.м  - на ул.Осми артилерийски полк 4, бл.2. Емоционалното слово на възрастния социалист предизвика разнопосочни реакции в залата, стоящите отзад младежи започнаха да роптаят и да напускат залата - тактика, приложена и на 22 април. В отговор Бойчо Биволарски поясни, че жилищата са на сина му, който е пълнолетен, и посъветва усъмнилите се да потърсят съответните органи, за да разберат истината. В края на изказването си той се извини за отсъствието си на предишното заседание.
Последва още едно гневно изказване - на Стоянка Хаджийска, която също поиска отвод на бившия председател заради случилото се на 22 април.

С предложението си за отвод и провеждане на балотаж между втория и третия - Илия Златев и областният лидер Трифон Митев, Христина Димова взриви залата и първоначалният сценарий рухна. Предложението бе поставено на гласуване, тъй като според устава на столетницата отводите се гласуват явно и се приемат с обикновено мнозинство. Малко след това стана ясно, че изтеглянето на толкова много делегати изигра лоша шега, защото със 132 гласа предложението за балотажа бе прието, против бяха 108 делегати, а въздържали се - 8.
Междувременно лекар делегат откара до болницата възрастна жена, получила диабетна криза. В суматохата все повече делегати напускаха Верея, но при гласуването 221 се явиха пред урните. Самият Биволарски не участва в гласуването, не бяха забелязани и други негови съмишленици. В залата за гласуване през цялото време бяха секретарят на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП по международната политика Деница Златева и членът на бюрото Бойко Великов, които не забелязаха нарушения на устава. Лаконичният коментар на Бойко Великов накрая беше: Важното е, че има резултат. Според юристи, конференцията е висшият ръководен орган на общинската партийна организация и има право да вземе решения. Междувременно от разговори в кулоарите стана ясно, бе Бойчо Биволарски смята да обжалва решението пред Общопартийната контролна комисия.

При броенето се оказа, че има 27 невалидни бюлетини и никой от двамата претенденти не е получил необходимото мнозинство. С ново гласуване останалите в залата малко повече от 180 делегати решиха останалите избори да бъдат явни с вдигане на ръка. Така бяха доизбрани по висшегласие останалите членове на Общинския съвет до 41, на общинската контролна комисия, делегатите на конгреса и предложенията за националното ръководство. С 97 гласа срещу 73 гласа изборът за председател бе спечелен от Илия Златев.

Заставам пред вас с ясното чувство за отговорност, която поемам за бъдещето на общинската партийна организация в Стара Загора. Ще направя всичко възможна да се внесе спокойствие в работата. Ще работя с избрания от общинската организация екип, това са стойностни хора, разчитам много на тях, мисля, че ще работим и ще се разбираме добре. Разчитам много на подкрепата на групата общински съветници, изключително много на партийните секретари и основния партиен актив, защото за мен партийната работа е преди всичко екипна. Нещата са свързани с подобряване на организационната структура на нашата партийна организация и не са толкова лесни и бързи за разрешаване. Оттук нататък ни предстои по-сериозната и по-трудната работа, защото ние трябва да печелим избори, да вдъхнем доверие в обществото, а това става само с работа. Обещавам ви почтеност и отговорност, обърна се новият председател към съпартийците си.

Веднага след закриването на заседанието той и Трифон Митев дадоха брифинг.

Още новини