Начало Новини Актуално Или ние грешно се молихме, или те грешно ни разбраха

Или ние грешно се молихме, или те грешно ни разбраха

Актуално

Многобройните мерки, инициирани на полигон "Змейово" от министър Аню Ангелов и зам.-министър Валентин Радев, имат за цел да докажат, че изпитанията на боеприпаси не водят до замърсяване на въздуха в Старозагорско. Ние гражданите това отдавна го знаем. И от многобройните демонстрации на полигона. И от миналото, когато военнопромишленият комплекс на България, респективно и полигонът работеха на пълно натоварване, но въздухът, който дишахме, не се виждаше.

ТОВА КОЕТО НЕ ЗНАЕМ, Е СВЪРЗАНО С ДЕЙНОСТИТЕ НА ЧАСТНИ ФИРМИ, УНИЩОЖАВАЛИ (ИЛИ УНИЩОЖАВАЩИ) БОЕПРИПАСИ В СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ, пише вестник Старозагорски новини. Такива проверки поискахме. А не да се харчат грешни пари от бюджета за този, дето духа...


Азотен залп и над с. Остра могила

Пет часа след посещението на военния министър Аню Ангелов на полигон "Змейово" на 31 януари т.г., станцията на РИОСВ, дислоцирана в село Остра могила, отчете надпрагови стойности на азотни оксиди. Според Системата за контрол качеството на атмосферния въздух, при замерени 4.118 микрограма на куб.м в 15.30 часа, стойностите на атмосферния замърсител рязко скачат в следващия един час. В 16.00 часа станцията е ОТЧЕЛА 444.495 МИКРОГРАМА НА КУБ.М (при ПДК от 230 микрограма и алармен праг от 400 микрограма). В 16.30 ЧАСА АЗОТНИТЕ ОКСИДИ БЕЛЕЖАТ ПИК ОТ 556.788 МИКРОГРАМА НА КУБ.М. В следващия половин час азотните оксиди се кротват на 48.702 микрограма на куб.м, а в 17.30 вече се снижават до 5 микрограма. Данните за надпрагови стойности на азотни оксиди в с.Остра могила обаче не са налети в Бюлетина на изпълнителната агенция по околната среда... Подобно беше и положението в Стара Загора пред коледните и новогодишните празници (и на два пъти през ноември 2009 г.), но тогава от МОСВ нарочиха автомобилния трафик, предприятията с горивни инсталации, битовото отопление и неблагоприятните климатични условия.
Другата станция на РИОСВ, дислоцирана край полигон "Змейово" - в с.Ръжена, същия ден (на 31 януари т.г.) е отчела наднормени стойности на фини прахови частици 1.33 пъти над ПДК, докато в областния град Стара Загора с големия автомобилен трафик АИС е отчела 1.10 пъти над ПДК.
От 1.00 часа до 16 часа вчера станцията на Ръжена също отчиташе наднормени стойности на фини прахови частици.
Показателите на двете станции (тоест липсата на наднормени стойности на замерваните атмосферни замърсители през ноември и декември 2009 г.) бяха основният мотив на министъра на МОСВ Нона Караджова и бившия военен министър Николай Младенов, че полигон "Змейово" е невинен за старозагорските обгазявания. Сега фактите показват друго. В тази връзка е въпросът на "Старозагорски новини" - КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА ПОЛИГОН "ЗМЕЙОВО" ЧАСОВЕ СЛЕД ВИЗИТАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ВЛАСТТА? Военните твърдят, че извършват изпитания само в работно време. А 31 януари беше почивен ден - неделя... Не вярваме проблемът да е в двете станции, тъй като по информация на РИОСВ те бяха калибровани преди няколко дни. Тогава какво е станало - откъде са надпраговите стойности на азотните оксиди в Остра могила и на фините прахови частици в Ръжена? Отговорът на този въпрос е доста по-важен от идеята да се харчат пари на данъкоплатците за камери на полигона и ред още ялови инициативи.

Още новини