Начало Новини Актуално Икономистите на БАН предвиждат рецесия до средата на 2010 г.

Икономистите на БАН предвиждат рецесия до средата на 2010 г.

Актуално

Рецесията в България се задълбочава и догодина очакваме икономически растеж между нула до минус 2%. Това обяви старши научен сътрудник ІІ степен д.ик.н. Росица Рангелова по време на научно-теоретична конференция днес в Икономическия институт на БАН. Според нея раздвижване на икономиката може да се очаква едва към второто тримесечие на 2010 г., като то зависи от равнището на БВП, преките чуждестранни инвестиции и фискалната политика на кабинета.

Засега икономистите на БАН определят фискалната политика като разумна и препоръчват мерки за повишаване конкурентноспособността на българската икономика.
Вече не може да се разчита на бум на чуждите инвестиции или пък на бум на потреблението, какъвто наблюдавахме в последните години, подчерта и доц. д-р Вера Пиримова от УНСС. Не очаквам в близките години да се върнем и на доскорошния икономически ръст от 5 до 6%, добави тя.
Прогнозите на икономистите бяха направени по време на Научно-теоретична конференция по повод 60-годишнината от създаването на Икономическия институт на БАН, съобщи Татяна Василева, управител на Мега Комюникейшън ООД. На конференцията експертите разгледаха измеренията на икономическия растеж в развитите страни, теорията за бизнес-циклите и развитието на човешкия капитал в условия на криза.
Наблюдаваме общо повишаване равнището на доходите в света, но и увеличаване различията между по-бедните и по-богатите страни, подчерта д-р Росица Рангелова. За България тази тенденция е валидна както по отношение на страните от ЕС, така и спрямо развитието на 6-те икономически района у нас, добави тя.

Още новини