Начало Новини Коментари Икономисти предлагат алтернативен бюджет за 2024 г.

Икономисти предлагат алтернативен бюджет за 2024 г.

Коментари

Икономистите от Института за пазарна икономика представиха техен алтернативен бюджет. В него се предлага рязко намаляване на осигурителната тежест и данъчни стимули за инвестиции. Икономистите смятат, че може да се стигне и до по-нисък дефицит.

„Две са посоките на разсъждение", обясни Лъчезар Богданов, главен икономист в института за пазарна икономика.

„Първо това е упражнение, което аз и колегите от института, го правим от 21 години. Идеята ни не е да покажем, че смятаме по-добре от екипа на Министерството на финансите, а да покажем, че ако се погледне в друга посока, може да се стигне до друг бюджет", коментира Богданов. „Идеята е да предложим по-ниски данъци за предприемчивите, тези, които внедряват нови технологии, инвестират и работят на светло", обясни той.

Според експертите на института повече пари с по-ниски данъци се събират по два начина.

„Първо идеята е да се насърчи икономическият растеж, икономиката да е по-продуктивна, да изсветлее. Виждаме в момента в колко сектори средното осигуряване е близо до минималното. Никой не вярва, че в София в поне няколко сектора всички се осигуряват и получават 950 лева", каза Богданов.

Едната мярка, по думите му, може да е общо намаляване на осигурителната тежест. Същевременно да се намали данъчното облагане, да се въведе пълна амортизация за инвестициите в дълготрайни активи.

„В крайна сметка в България има 15 милиарда поне само за тази година разпределени дивиденти. Защо част от бизнеса да не насочи тези ресурси в реинвестиране и в разширяване на бизнеса? Така че разсъждаваме в посока повече инвестиции, оттам повече растеж в следващите години. Намаляване на осигурителната тежест, това безспорно води до известно намаляване на данъчните приходи, но същевременно казваме така - ако искаме да имаме ниски данъци и ниски данъчни ставки, трябва да има широка данъчна основа. Всички или повечето преференции, привилегии за един или друг сектор, които бяха въвеждани, ние смятаме, че не са разумни за българската икономическа среда и тя ги намаляваме. В резултат имаме едно намаление на приходите от около 2 милиарда 250 милиона лева", обясни Богданов.

„При разходите искаме да имаме по-ефективни разходи. С поредица отстъпки намаляваме разходите с 5 милиарда 450 милиона лева", обясни Богданов.

С поредицата от стъпки дефицитът можело да намалее повече от 2 пъти от това, което предлага министърът на финансите.

Ако се съберат парите от „Лукойл" и парите за транзита на „Газпром", бюджетът ще е балансиран още догодина, смята Богданов.

Източник: КРОСС

Още новини