Начало Новини Актуално Икономисти: Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г. (видео)

Икономисти: Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г. (видео)

Актуално

Икономисти: Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г.Регионът на Стара Загора е сред динамично развиващите се региони в страната. Последната година обаче не беше много добра и това се вижда от данните за заетостта и очакванията на бизнеса. Това съобщи в Стара Загора Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Той и неговите колеги Зорница Славова и Явор Алексиев участваха в кръгла маса в Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Срещата беше открита от председателя на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, който обяви, че Палатата ще си сътрудничи пряко с икономистите от Института за пазарна икономика чрез обмен на информация. Целта е да се достигне до пълна и точна информация, която се базира на реалните проблеми и нужди на предприемачите и действия за решаването им.

Петър Ганев

На форума икономистите представиха изследването на Института Регионални профили: показатели за развитие, което се издава с финансовата подкрепа на фондация Америка за България. Срещата с представителите на бизнеса беше и част от подготовката на третото издание на изследването.

През миналата година има леко влошаване на климата в регион Стара Загора, заради кризата в енергетиката и въгледобива, както и завършването на автомагистрала Тракия, която осигуряваше работна ръка, каза още Петър Ганев. В тази връзка областта е изправена пред предизвикателството да възстанови позициите си и да създаде условия за увеличаване на инвестициите и заетостта, защото независимо от негативната тенденция през 2013 г. регионът на Стара Загора е сред активно развиващите се, коментира още старши икономистът.

Според новото изследване на Института за пазарна икономика, което ще излезе през есента на 2014 г. регионът на Стара Загора вероятно ще бъде по брутен вътрешен продукт в страната на 4-о място, а не на 2-о, както досега, съобщи Зорница Славова - икономист в ИПИ. Причината е, че региони, засегнати от кризата като Варна и Пловдив, по-бързо се възстановяват.

По отношение на инвестициите регионът на Стара Загора стои традиционно добре на картата и е важно местните администрации да създават условия за тяхното привличане и позициониране в съответните общини, добави още Зорница Славова.

Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г.

Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г. - зала на ТПП Стара Загора

Кризата в енергетиката леко влоши бизнес климата в региона на Стара Загора през 2013 г.

 

Още новини