Начало Новини Коментари Икономист: Данъчната ставка трябва да е единна за всички

Икономист: Данъчната ставка трябва да е единна за всички

Коментари

Няма как да излязат сметките на който и да е финансов министър, ако не знае какви ще са данъчните закони. Разумният подход е първо да се приеме пакетът данъчни закони, да има известно време въз основа на приетото и тогава да се представи бюджет. Това каза икономистът и депутат от ПП-ДБ Георги Ганев в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Приравняването на гражданските към трудови договори според него ще е една от най-важните дискусии по направените от финансовото министерство предложения, смята той. Въвеждането на 15-процентен корпоративен данък за големите компании също е спорно предложение.

Икономистът Любомир Дацов заяви, че е объркан и учуден от случващото се в управлението. Асен Василев не е съгласувал идеите си за данъчни промени с коалиционните партньори и затова е имало остра реакция от тяхна страна, посочи той. „Всички предложения на финансовото министерство, а и на всички министерства, някак си са обърнати в посока на увеличаване контрола върху гражданите и затягането му. Но абсолютно едностранно, само в посока на затягане. Всичко е в полза на администрацията и част от нея се възползва", коментира Дацов.

Според него данъчната ставка трябва да е единна за всички. В българското законодателство въпросът за доносничеството не е приет, посочи икономистът. „Въпросът е каква рамка създаваш чисто културно около себе си. Това има нулева стойност като предложение от икономическа гледна точка, но има ерозираща сила в обществото", смята Дацов.

Източник: КРОСС

Още новини