Начало Новини Актуално Икономиката търпи загуби заради липса на единен европейски патент

Икономиката търпи загуби заради липса на единен европейски патент

Актуално
Европалати

31 млн. евро са били загубени от европейската икономика в периода между последното обсъждане на Европейското патентно досие от Европейския съвет на 10 декември 2011 г. и следващия опит за разрешаване на безизходица в Съвета по конкурентоспособност в понеделник, 20 февруари 2012 г.

Според изчисления на Европалати, които се основават на цифри, публикувани в оценката на въздействието на Европейската комисия за създаването на единен европейски патент от 13.04.2011 г., всеки загубен в преговори ден струва не по-малко от 425 000 евро на европейския бизнес, съобщиха от пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата.

Тази сума се основава на разходите за валидиране и не се вземат предвид допълнителните административни тежести, генерирани от сложността на регистрирането на прехвърляния, лицензи и други права или множеството съдебни спорове. Десетилетното търсене на единен европейски патент беше близо до решение през декември м.г., но нов спор за седалището на главния патентен съд - Лондон, Мюнхен или Париж, блокира окончателното споразумение. Всички говорят за растеж. Ето защо неспособността на държавните глави Камерън, Меркел и Саркози да постигнат споразумение по отношение на този емблематичен лост за конкурентоспособността на ЕС, предизвиква недоволство, каза Арналдо Абрузини, генерален секретар на Европалати.

Европалати призовава Германия, Франция и Великобритания да финализират преговорите по време на Съвета по конкурентоспособност, който ще се състои на 21 февруари. Евентуално забавяне на решението до края на юни - крайният срок, който Европейският съвет определи през януари, би струвал на икономиката на ЕС още 54 милиона евро.

Още новини