Начало Новини Актуално Икономически интереси разгарят приказките, че полигон Змейово замърсява Стара Загора

Икономически интереси разгарят приказките, че полигон Змейово замърсява Стара Загора

Актуално

Полигонът Змейово по никакъв начин не може да бъде основен замърсител на въдуха в Стара Загора, независимо от свободните интрепретации на данни, които се правят. Това заяви на брифинг в Стара Загора министърът на отбраната Аню Ангелов. Той припомни, че обектът, който от години е набеден от старозагорци за виновник за замърсяването на въздуха е бюджетно военно поделение.

Той е предназначен за определяне на годността на боеприпасите в Българската армия и за изпитване на въоръжение, произвеждано от български фирми.

Категорично заявявам, че там не са изпълнявани никакви други задачи, с изключение на унищожаването на бойните глави на ракетите СС 23 преди няколко години. Към него има много икономически интереси и това е в основата на кампанията срещу него, подчерта министърът. - Аз съм живял пет години тук когато АТЗ-то работеше с пълен капацитет, когато този полигон работеше с двойно по-голям капацитет, когато „Мини Марица Изток" нямаше никакви филтри, така че никой не може да ме убеди, че полигонът е основният замърсител на Стара Загора", допълни той.

Министър Аню Ангелов обеща пред медиите да съдейства за предоставяне на договорите за изпитаване на боеприпаси, ако в тях няма конфиденциална клауза.

В доклада на доцент Добринка Лолова има свободни интерпретации на различни данни. Аз не мога да повярвам на този доклад и никой не може да ме убеди, че полигонът замърсява въздуха, каза министър Ангелов.

Министър Ангелов съобщи още, че базираната в Стара Загора Втора Тунджанска лекопехотна бригада, няма да бъде редуцирана. Ще има промяна и в името, но няма да има съкращения, а напротив - съставът й ще се разраства.

Още новини