Начало Новини Актуално Икеа обяви намерението си да изгради най-големият мол в България

Икеа обяви намерението си да изгради най-големият мол в България

Актуално

Икеа IkeaСветовният гигант в търговията с мебели Икеа ще инвестира над 100 млн. евро в изграждането на нов търговски център в София. Той ще бъде най-големият мол в България. Строителството е планирано да започне през май или юни 2011 г. Срокът за пускане в експлоатация е краят на 2013 г. Молът ще се намира в съседство до магазин Икеа, който ще отвори врати на 15 септември 2011 г.


Намеренията на инвеститора са от 2002 г., но едва сега ще се постави начало на проекта, коментира министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, цитиран от вестник Класа. Според него това е сигнал за промяната в поведението на правителството. Плановете предвиждат новият търговски център да е с площ повече от 180 хил. кв. м и над 3000 паркоместа. В момента се подготвя тръжна процедура, на която инвеститорът ще покани изпълнители.
В средата на септември ще бъде пуснат за движение участъкът от Симеоновско шосе до бул. Александър Малинов, каза още Плевнелиев. Това е с 15 дни по-рано от първоначалния график, причина за ускоряването е откриването на магазина на Икеа. По време на инспекцията на изграждането на Южната дъга на Околовръстния път строителният министър установи, че забавяне от една седмица има само в участък на автокъща Баварияавто, защото има проблем с прилежащия терен. В следващите седмици Агенция Пътна инфраструктура и Столична община ще преговарят със собственика, за да се намери решение.

 

Още новини