Начало Новини Актуално Играта на Сляпа баба с полигон Змейово продължава

Играта на Сляпа баба с полигон Змейово продължава

Актуално

Нов списък с 18 представители на Клуба на работодателя и журналисти от Стара Загора е бил одобрен от ДАНС за включване в 24-часовия граждански мониторинг на полигона "Змейово", съобщиха вчера от пресцентъра на Областната управа. С тях общият брой на гражданските лица, които вече могат да посещават изпитателния полигон е 192.

Очаква се скоро те да надхвърлят 200, когато бъде одобрен и последният изпратен до агенцията списък. Имената на одобрените са публикувани в сайта на Областната администрация. От пресцентъра припомнят, че посещенията ще се извършват организирано и при определения регламент. Лицата от групата ще бъдат инструктирани срещу подпис по мерките за безопасност и ще бъдат съпровождани от представител на полигона и Военна полиция. Транспортът и горивото са от гражданите.

От Екоцентър - Стара Загора, са информирали, че има петима кандидати за длъжността "Връзки с обществеността" на полигона "Змейово". До края на седмицата се очаквало МО да утвърди критерии, по които ще бъде избрано гражданското лице за щатната длъжност.
"Старозагорски новини" пък припомня, че гражданският мониторинг и търсеният пиар (какъвто неправителствените организации отказаха да излъчат) са част от мерките, предприети от Министерството на отбраната (надлежно прeзентирани от зам.-министър Валентин Радев) за гарантиране прозрачност на полигон "Змейово". Останалите са свързани с осигуреното онлайн видеонаблюдение на централната огнева позиция и публикуване в интернет на графици за извършвани изпитания. С тези си действия МО се отчете пред старозагорци, че е гарантирало абсолютна прозрачност на полигон "Змейово". Но свързана основно с извършващите се изпитания там.

След газовата инвазия от ноември и декември 2009 г. много старозагорци вече са сигурни, че проблемите с обгазяванията не идват нито от "Марица Изток", нито от изпитанията на полигона, а имат връзка със засекретени договори за внос от чужбина на стари боеприпаси и унищожаването им на тяхна земя. И че предприетите мерки от МО за прозрачност на полигон "Змейово" всъщност целят замъгляване на истината. Защото гражданите искаха информация какво ежедневно влиза през многобройните входове на полигона, а не "Бай брадър" на VIP-площадката, където се извършват традиционните изпитания. Гражданите искаха и достъп до информацията на екологичната станция на МО (закупена с пари на данъкоплатците), но такъв няма. Останалото е шоу, по-точно симбиоза между "Биг брадър" и "Сървайвър". Но явно играта между МО и старозагорци на "Сляпа баба" продължава и в нея ще се включат още доста любопитни... Но тази игра със сигурност няма да очисти въздуха на Стара Загора, а виновниците за екологичния геноцид ще продължат с бизнеса си...

Още новини