Начало Новини Актуално Йежи Бузек: Европейските икономики се нуждаят от иновациите, научните изследвания и от много добро образование

Йежи Бузек: Европейските икономики се нуждаят от иновациите, научните изследвания и от много добро образование

Актуално

В деня на националния празник на България, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек направи официално посещение в страната ни. Той проведе срещи с президента Георги Първанов, председателя на парламента Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов. Проф. Бузек изнесе публична лекция в Софийския университет на тема "Европа и свободата", която премина при голям интерес.

Той присъства и на тържествената заря-проверка по повод 3-ти март на площад Народно събрание.

Основни теми при всички срещи на Йежи Бузек бяха послание за солидарност с България като членка на Европейския съюз, присъединяването на страната ни към Шенген и Еврозоната, въпросите на енергийната сигурност, включително предложението му за създаване на Европейска енергийна общност, Дунавската стратегия, приноса на страната ни за новата дългосрочна икономическа стратегия "ЕС 2020", разширяването на ЕС и политиката на ЕС в Западните Балкани и Черноморския регион. Председателят на ЕП многократно изрази своето задоволство от поканата и топлия прием и обмена на мнения за позициите на България по важните въпроси от европейския дневен ред. Той изказа силна подкрепа за присъединяването на България към Шенген и еврозоната, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент.

След официално посрещане на входа на Народното Събрание от председателя на НС Цецка Цачева, Йежи Бузек обмени мнения с заместник - председателите на парламента, ръководителите на парламентарни групи и председателите на парламентарните комисии по европейски въпроси и по борба с корупцията. Г-жа Цачева го запозна с приоритетите в работата на Българския парламент - борба с корупцията и организираната престъпност, намиране на изход от икономическата криза, хармонизиране на българското законодателство с нормите на ЕС. Йежи Бузек посочи, че е горд да бъде гост на страната ни в такъв важен за нацията ден. Той подчерта, че Лисабонският договор засилва парламентарното измерение на европейската интеграция и възлага нови правомощия и роли както на Европейския, така и на националните парламенти, които заедно са отговорни за приемането и прилагането на европейското законодателство. Това изисква още по-тясно сътрудничество между тях. ЕП е готов да работи с Народното събрание за да бъде това сътрудничество още по-ефективно. Председателят на ЕП получи парламентарен звънец като подарък от г-жа Ц.Цачева и на свой ред и подари малка кристална фигура на ангел. Дискусията с народните представители бе продължена и на официалния обяд, даден от Цецка Цачева в чест на Йежи Бузек.

При много голям интерес премина публичната лекция на тема "Европа и свободата", която проф. Йежи Бузек изнесе в аулата на Софийския университет. Тържествена зала на ректората на СУ трудно побираше стотиците студенти от СУ и други университети, преподаватели, министри, народни представители и евродепутати, посланици от държавите-членки на ЕС и граждани, които бяха дошли, за да чуят размислите за професор Бузек за свободата. Професор Бузек, който е един от основателите и лидерите на полското движение "Солидарност" говори за свободата като основна ценност, за нейните ограничения, за връзката й с отговорността, солидарността и достойнството на хората. Спирайки се на новата дългосрочна стратегия ЕС 2020, която се подготвя в момента, Бузек направи връзката между конкурентоспособността, която се нуждаят европейските икономики, иновациите, научните изследвания и нуждата от много добро образование. Въпросите от публиката бяха относно дебата за генно модифицираните организми.

В приятелска атмосфера се състоя срещата на Йежи Бузек с министър-председателя Бойко Борисов, с когото бяха обсъдени присъединяването на България към Шенген и Еврозоната, въпросите на енергийната сигурност, Дунавската стратегия, разширяването на Европейския съюз, приноса на България към определянето на политиката на ЕС спрямо Западните Балкани, Черноморския регион и Източното партньорство на ЕС. Министър-председателят изтъкна символичното значение на посещението на Бузек в деня на националния ни празник. Професор Бузек изложи своята идея за създаване на Европейска енергийна общност, която да осигури солидарност между държавите-членки в тази област и по-сигурни и по-евтини енергийни източници. Двамата събеседници обсъдиха още енергийни проекти като атомната електроцентрала в Белене и газопроводите Набуко и Южен Поток. Бяха обсъдени и компенсациите, които България очаква да получи за предсрочното извеждане от експлоатация на трети и четвърти реактор на АЕЦ Козлодуй. От българската страна бе подчертана важността на Дунав мост 2, европейския транспортен коридор номер 4. Премиерът Борисов подкрепи присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС, като подчерта, че критериите за членство трябва да се изпълнят изцяло.

Подобни теми бяха обсъдени и при срещата на председателя на ЕП с президента Георги Първанов. Президентът посочи, че България може да играе важна роля във формирането на европейската експертиза за по въпроси като разширяването на ЕС, Западните Балкани, общата енергийна политика и Източното партньорство на ЕС. Той подчерта, че България е готова да участва много активно в формирането на изпълването със съдържание на Дунавската стратегия на ЕС в икономически, транспортен и културен аспект.

Още новини