Начало Новини Актуално И собственици на малки бензиностанции протестират

И собственици на малки бензиностанции протестират

Актуално

Собственици на малки бензиностанции от страната излизат на мирен протест във вторник от 11 часа на обръщалото до стадион Берое в Стара Загора. Причината е високата цена на нивомерните устройства на резервоарите, които те са задължени да поставят до края на март 2012 година.

В протеста ще участват повече от сто собственици на обекти, работещи основно в селата и малките квартали, обявиха на пресконференция вчера представители на Сдружението на собственици на малки и средни бензиностанции, чиято регистрация предстои.

Поставянето на тези устройства поставя под заплаха от затваряне 2000 от общо 3120 бензиностанции в страната, посочи Динко Дедев от Стара Загора. В тях работят 10 хиляди човека. "Става въпрос за обекти в селата, ако бъдат затворени, къде ще зареждат хората - ще ходят до града, за да заредят за 5 лева ли? Нямаме нищо против, нека да има нивомерни системи, ако искат да сложат и по един митничар на всяка бензиностанция. Но да не ги плащаме ние, защото не са ни по джоба", добави той. Каква е гаранцията, че след това няма да има някакво друго изискване и ако затворим, какво ще стане с тези устройства, питат търговците.
Според тях едва преди няколко седмици са разбрали, че оборудването с тези системи би струвало 15 и 20 хиляди, което е няколко пъти повече от очакванията им. По изчисленията им средната печалба на една малка бензиностанция е 3.84 на сто, с което трудно се покриват дори разходите и около 90 на сто от малките бензиностанции в страната за тази година работят на загуба, а от началото на годината са фалирали 269 малки бензиностанции, повечето от които се намират в села.
Собствениците на малки обекти припомниха, че свързването им с НАП в началото на годината им е струвало между 1000 и 4000 лева, и препоръчаха нивомерни системи да бъдат поставени от производителите на горива и данъчните складове, защото сивата икономика не била в бензиностанциите. "Защо трябва да поставям такова устройство, след като всеки продаден литър бензин се отчита директно в НАП?", пита Кирил Костов, чиято бензиностанция се намира в с. Блатец, община Сливен, и работи от 1992 година. За свързването с приходната агенция той е дал 4000 лева.

От бъдещото сдружение са изготвили и протестно писмо до Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в което изразяват мнение, че този закон ще накара много обекти да прекратят дейността си, което ще предизвика вълна от безработни, и искат действието му да бъде отложено за по-късен период, законът да се преразгледа и да се постъпи с тях по най-човешки начин. "За нас това решение е крайно некомпетентно, несериозно и насочено не в полза на държавата, а на определени фирми, избрани за тази цел", се казва в писмото, подписано засега от собствениците на 115 фирми.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини