Начало Новини Актуално И лекари звъниха на 112 заради съмнения за обгазяване в Стара Загора

И лекари звъниха на 112 заради съмнения за обгазяване в Стара Загора

Актуално

На 6 август т.г. се навършиха точно 6 години от второто мащабнo обгазяване на Старозагорски регион, обхванало площ от 600-700 кв.км (първото беше на 2 юни 2004 г.). Тогава от Националния институт по метеорология и хидрология (НИХМ) -София, изразиха становище, че източник на обгазяването са ТЕЦ-овете на комплекс "Марица Изток".

От 6 август 2004 г. до края на 2006 г. серният диоксид стана страшилище за старозагорци. Години по-късно, когато в действие влезе Системата за контрол на качеството на атмосферния въздух, стана ясно, че през въпросния период е имало хиляди наднормени стойности и на въглеродни оксиди, и на азотни оксиди, но за тях населението не беше информирано, пише вестник Старозагорски новини.
По някаква ирония на съдбата, точно 6 август 2010 г. беше денят, който уплаши жители на Стара Загора и на селата край полигон "Змейово". От НИМХ отново оказаха колегиална помощ на РИОСВ и "Гражданска защита", съобщавайки, че в Горнотракийската низина е имало ниска облачност и намалена видимост. Информацията беше съобщена постфактум. На свой ред на 6 август сутринта три институции - "Гражданска защита", РИОКОЗ и РИОСВ, мериха със своите апаратури, които не отчетоха нито една наднормена стойност. Част от гражданите обаче не отдадоха случилото се само на мъглата. До обяд на 6 август на телефон 112 са регистрирани над 100 обаждания за обгазяване. Сред подалите сигнали е имало и лекари.
"Обаждаха ми се колеги, които ми съобщиха, че са разтревожени, че са имали спешни повиквания за деца с дихателни спазми и от пациенти, оплакващи се от суха кашлица и дразнене на очите и гърлото. Водени от професионална етика, няколко от тях са звънили на тел.112", съобщи пред медията ни д-р Бакоев, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Стара Загора. "На мен лично ми звъниха доста пациенти на 6 август, също с оплаквания от суха кашлица, дразнене на очите и гърлото. С колегите не можахме да си обясним как мъглата е провокирала тези симптоми. При зимна мъгла е възможно появата на суха кашлица, но за мъгла през лятото е необяснимо. Честно казано, бяхме много затруднени - не знаехме какво да предписваме на пациентите си", коментира д-р Бакоев. Друг лекар, който живее в Змейово, съобщи, че след като мъглата се е вдигнала, по первазите на прозорците и листата на лозите е имало ивици жълт прах. Гражданка пък е документирала с фотоапарата си, че по билото северно от телевизионната кула на Стара Загора в мъглата се е придвижвал и тъмен димен облак.
Тъй като в журналистическия занаят фактите са свещени, към настоящия момент медията ни разполага с два взаимно изключващи се факта. Първият са показанията на измервателните апаратури, които не отчитат никакво замърсяване. Вторият е информацията на лекарите за странни симптоми сред пациентите им. И снимков материал за мъгла и още нещо...
Лошото в случая е, че в ерата на информационните технологии и спътникови наблюдения, за шест години проблемът на Стара Загора остана неразрешен. Според представители на правителствата (три на брой) той основно се дължи на масова психоза. Според представите на народа - на договори, свързани с унищожаване на стари боеприпаси, внесени от чужбина, датиращи от 2004 г. Ако проблемът е в "Старозагорски новини" - медията, която през годините изкара на бял свят доста скрити факти, свързани с обгазяванията и беше нарочена от МО за манипулатор, бихме направили опит да помолим гражданите да не се поддават на параноя. Но проблемът не е в медията ни. И това го знаят хората, които позволиха обекти на МО да се превърнат в търговски дружества.

Още новини