Начало Новини Актуално И хлябът в Стара Загора поскъпва

И хлябът в Стара Загора поскъпва

Актуално

С 5 стотинки поскъпна хлябът на старозагорското Хлебопроизводство ООД, показа репортерска проверка на Старозагорски новини. Самун от 700 гр. бял или Добруджа струва вече 1 лв. Допреди няколко дни той се продаваше по 95 ст. в търговската мрежа. В някои магазини по-скъпият хляб се предлагаше от вчера, в други - от началото на седмицата.

По-високата цена на брашното е основната причина да поскъпне леко нашият хляб. Все пак увеличението не е Бог знае колко - само с 5 ст. Нашият хляб се пече на природен газ, който също поскъпна - както и пшеницата, брашното, горивата, токът, коментира пред вестник Старозагорски новини Теодора Михайлова, главен счетоводител на Хлебопроизводство ООД.
Засега увеличение в цените на хляба, произвеждан от други местни фирми, няма.

Очаква се скоро 700-грамовият хляб да струва 1.20 - 1.40 лв., прогнозира преди време пред Старозагорски новини Георги Кършибрадов, изпълнителен директор на мелница Загоре. Заради по-скъпите ток, горива и пшеница прогнозата му е на път да се сбъдне.

Цената на пшеницата от новата реколта надхвърли 420 лв. за тон, което е повече със 100 лева спрямо 2011 г. Цената на брашното миналата година бе между 550 и 600 лв. за тон, а сега е около 750 лв./т. През 2011 г. транспортът на зърното от нивата или склада до мелницата струваше 5-6 лв./тон, сега е между 8 и 10 лв./тон. Заради повишения с 15% ток смилането също се оскъпява. Всичко е навързано във верига, която няма как да не се отрази на цената на хляба, обясни Кършибрадов.

Вчера министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов заяви, че има обективни предпоставки да се повиши цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите. В близките седмици той ще свика Консултативен съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване, съобщи пресцентърът на агроведомството.

Важно е да следим тази тенденция по цялата верига, за да не допуснем спекулативно повишение. Причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари, смята министър Найденов, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

Още новини