Начало Новини Актуално И ДАНС подаде сигнал за нарушения в Мини Марица-изток ЕАД

И ДАНС подаде сигнал за нарушения в Мини Марица-изток ЕАД

Актуално

ДАНС подаде сигнал до прокуратурата за нарушения в "Мини Марица-изток" ЕАД, съобщи председателят й Цветлин Йовчев, който вчера, заедно с министър-председателя Бойко Борисов, бе на работно посещение в рудник "Трояново 3" на въгледобивното дружество. "Имаме пълни основания да започне проверка за поредното източване на държавния бюджет за един дълъг период назад", каза премиерът и добави, че "няма давност".

Цветлин Йовчев посочи, че получените сигнали са свързани предимно с безстопанственост и неефективни управленски решения. Рехабилитацията на един багер струва между 16 и 30 милиона лева, а нов може да бъде закупен на цена 28 и 45 милиона лева. "Абсолютно необяснимо от управленска и от инженерна гледна точка е да се инвестира в техника, която е много по-енергоемка, с много по-големи разходи за поддръжка и която е с по-ниска производителност, отколкото да се инвестира в нова техника. За цената на рехабилитация на три такива багера бихме могли да купим два нови с по-голяма производителност", добави той и изрази недоумение, че е имало предложения от германски фирми за нова техника, но те са били отхвърлени. За 2009 г. в рехабилитация главно на тежко минно оборудване са били вложени 81 млн. лева, а през 2010-а - още 35 млн. лева. Още 7 обществени поръчки са отворени, каза още Йовчев. Търгове за строителни и ремонтни дейности са били разбивани на малки поръчки до 60 хил. лева, за да се избегне Законът за обществените поръчки, и по този начин са изхарчени над 1.7 млн. лв. Въпреки влошените финансови резултати, са правени ремонти на почивните бази, собственост на дружеството - през 2008 г. за 10 млн. лв., през 2009 г. - за 8 млн. лв. Имало данни, че някои от ремонтните дейности са били извършвани по два пъти. Ние сме подали сигнал, крайната дума имат прокурорите, каза Йовчев.
Има и сигнали, че част от ремонтните дейности са били фактурирани, но реално не са били извършени. "Пише се нова лента, а в същото време се вулканизира на място старата и се фактурират нови транспортни разходи", включи се в коментара премиерът Борисов. Това довело до злоупотреби в размер на 19 млн. лв. за две години, пише вестник Старозагорски новини.
Служителите на ДАНС са работили и по сигнали за лош контрол на качеството и количеството на подаваните към топлоцентралите въглища. Модерна система за контрол има само за подаваните към ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" въглища, за останалите се разчита на лабораториите на централите. Проверката показала, че има много случаи на занижени показатели, което ощетявало държавата.
Независимо от недобрите финансови резултати, имало и повишение на заплати на работещите в мините. Взето е еднолично решение за увеличаване на цената на въглищата с 16.7%, без да се съгласува с регулаторните органи, което по груби изчисления се е отразило на цената на тока с 5-6%, добави към обвиненията Цветлин Йовчев.
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че ще поиска от Галина Тошева, изп. директор на Българския енергиен холдинг, чието дъщерно дружество е "Мини Марица-изток", точно и ясно обяснение за извършените злоупотреби. "Ако е разпореждано, да каже кой го е разпоредил. Те си имат имена", категоричен бе той.

Още новини