Начало Новини Актуално И чистотата на въздуха на полигон Змейово - тайна

И чистотата на въздуха на полигон Змейово - тайна

Актуално

При организираното групово посещение на полигон "Змейово" на 18 януари т.г. медиите, представителите на местната власт и група граждани видяха за пръв път измервателната станция за контрол на качеството на атмосферния въздух, собственост на МО, предназначена за полигона.
Тя беше обещана на старозагорци още в началото на 2006 г., когато бяха големите обгазявания с различни коктейли химически вещества.

При всяко посещение в Стара Загора тогавашният военен министър Веселин Близнаков съобщаваше, че съвсем скоро станцията ще бъде дислоцирана на полигона, но все не идваше. Неизпълнените обещания бяха оправдавани в началото с организираните обществени поръчки за доставката й, а впоследствие с обучението на обслужващия я персонал. Така или иначе, докато траяха обгазяванията до края на 2006 г., станцията не беше доставена. Нещо повече, на журналистическо питане на "Старозагорски новини" - къде е прословутата екостанция (в началото на 2007 г.), бившият шеф на Генералния щаб ген. Златан Стойков отговори лаконично: "Защо ви е, вас вече не ви обгазяват". И се оказа прав, защото от влизането на България в ЕС през 2007 г. до 19 ноември 2009 г. (когато започна сагата с азотните обгазявания) станциите на РИОСВ не замериха наднормени стойности на атмосферните замърсители в Стара Загора.
През пролетта на 2007 г. военните съобщиха, че екостанцията, собственост на МО, вече работи на полигон "Змейово", но до завчера никой от цивилните граждани не я беше виждал.

На 18 януари т.г. в присъствието на двамата министри - Нона Караджова и Николай Младенов, представител на полигон "Змейово" обясни, че въпросната станция е автоматична и че тя е "еднотипна със станциите, които работят в системата на МОСВ", пише вестник Старозагорски новини. И също, че полигонът е заобиколен от измервателни станции на атмосферния въздух, включая и тази на Полски градец (б.р. - станцията на ТЕЦ 2, находяща се на около 45 км от полигона).
Той доложи още, че станцията замерва параметрите на общо 8 атмосферни замърсителя: серен диоксид, азотен диоксид, азотен оксид, сероводород, хлороводород, фосген, хлор и фини прахови частици, плюс показатели на метеорологичната обстановка. Че се обслужвала от 4 души и има "публичен дисплей, който стои в щаба на поделение". И всеки гражданин, който искал да види параметрите на екрана, трябвало да посети "Полигона".Да, но там не пускат граждани...

Публикуваме дословно импровизираното интервю с оператора на станцията:
/Операторът/ - Интерпретацията на данните от едно единствено място е много опасно нещо. Така че ако искате да имате картина, дисперсен модел на преноса на въздух, трябва да съберете данните от всички станции, трябва да направите инвентаризация на източниците на обгазяване или заразяване. Кои са източниците на обгазяване в Стара Загора, това ще го кажат експертите. Аз като експерт от МО, мога да ви кажа, че взривните вещества, които се използват на полигона, няма една молекула сяра. Една молекула сяра, повтарям. Търсете къде се произвежда нещо, свързано със серен двуокис. Да го посочвам ли къде е...
/Журналистите/ - Говорим за азотни оксиди. От 19 ноември до 31 декември 2009 г. Стара Загора беше обгазена с азотни оксиди.
- Всяко горене излъчва азотен диоксид, но видяхте изпитанията на боеприпасите. Количеството взривно вещество е съвсем, съвсем малко. Може ли да бъде съпоставено с всички онези газове, които излизат от ауспусите на колите.
- Може ли да видим данните от 19 ноември до 31 декември м.г. за азотни оксиди?
- Разбира се, че можете да ги видите. Абсолютно всички данни се събират, обработват и всеки един ден тези данни постъпват в поделението в Банкя. Ако има решение, те се изписват в ежедневна сводка във военния команден център, която сводка се предава на началника на отбраната, на министъра на отбраната, на президента и те знаят, че има превишение.
- Но ние, гражданите на Стара Загора, не знаем! И защо вашата станция не е свързана с РИОСВ - Стара Загора?
- Обясних. Може би трябва да повторя. Интерпретацията от данните на една станция е много опасно нещо. При условие, че работят толкова много станции, съпоставете данните и намерете резултата. Тази станция е тук, за да носи информация на отговорни хора.
- Тази информация от вашата станция нямаше да бъде излишна, ако данните се предаваха в РИОСВ.
- Това ли е големият проблем?

Минути по-късно министър Младенов заяви, че ако технически е възможно, станцията на МО, мереща въздуха на полигона, ще бъде включена към системата на РИОСВ - Стара Загора. Въпросът е защо това не се е случило досега. Защо тази станция, закупена с пари от данъкоплатците, е обслужвала само "определени хора". И когато е имало превишение на замерваните показатели, защо поне местната власт на Стара Загора не е знаела!? Да не говорим за населението.

Още новини