Начало Новини Актуално И болните от Паркинсон и глаукома ще доплащат лекарствата си

И болните от Паркинсон и глаукома ще доплащат лекарствата си

Актуално

Болните от болестта на Паркинсон и глаукома вече ще доплащат част от лекарствата си, реши Комисията по позитивния лекарствен списък на свое заседание от 18 февруари. Промените ще влязат в сила от 1 март. От тогава ще доплащат и диабетиците, които се лекуват с инсулин.

В позитивния лекарствен списък са включени всички онези медикаменти, чиято стойност напълно или частично се покрива от Здравната каса или здравното министерство. Към предстоящите промени са и пациентите с остеопороза, като с 25 на сто са орязани парите за лекарства, които досега са поемани от Касата.
"И паркинсониците, и болните с остеопороза са възрастни хора, което означава, че не са от най-платежоспособните и ще усетят осезателно това доплащане. При мен има петнайсетина с болестта на Паркинсон, които сега ще трябва да отделят от скромните си средства поне по 15 лева всеки месец", коментира за "Старозагорски новини" местен семеен лекар. Той уточни още, че болните от Паркинсон преди година също са доплащали за едното си лекарство и от началото на тази година то било поето от Касата.
От пресцентъра на МЗ и НЗОК отговориха, че Комисията за позитивния лекарствен списък е към правителството. От РЗОК пък информираха, че все още нямали официално решения по доплащането на част от лекарствата на болните от Паркинсон и глаукома, пише вестник Старозагорски новини.
Според запознати причината за промените е в месечния преразход от почти седем милиона лева за медикаменти, което поставяло под съмнение, че финансите по това перо ще стигнат до края на годината.

Още новини