Начало Новини Актуално И България иска компенсации за производителите на краставици

И България иска компенсации за производителите на краставици

Актуално
Краставици

България, както и останалите страни-членки на Европейския съюз ще искат компенсации за загубите на производителите на краставици. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Все още не е ясно какви са загубите за българските производители. Най-засегната е Испания, където достигат 200 млн. евро седмично.

Освен нея обаче и другите страни в общността търпят загуби, тъй като е спаднало търсенето и потреблението на краставици, каза министърът. Въпросът с компенсациите ще бъде обсъден на 17 юни на извънреден съвет на министрите на земеделието на ЕС в Люксембург, допълни той, предадоха от пресцентъра на земеделското министерство.

Със забраната на Русия за внос от ЕС, ще бъдат реализирани допълнителни загуби както за зеленчукопроизводителите, така и за консервните предприятия и търговците. Претенциите ще бъдат за пропуснати ползи. Министър Найденов се надява забраната да бъде свалена много скоро, тъй като късно вчера на ниво ЕК е станало ясно, че заразата с бактерии Ешерихия коли не идва от краставиците в Испания. Снета е вината от испанските производители на краставици. Германия си е оттеглила претенциите, че заразата идва от Испания. Вероятно инфекцията е в Германия, каза министърът. Има източник на инфекцията, но едва ли е зеленчук. Все още не е открита причината.

Още новини